El Periódico - Català

Un pou fosc on caure

‘Beau tiene miedo’ ★★★★

- Desirée de Fez és crítica de cine

Sense entrar a comparar-les perquè són úniques (i extraordin­àries), Beau tiene miedo, la nova pel·lícula d’Ari Aster (Hereditary), pertany a la mateixa família de pel·lícules que Southland Tales (2006) i Lo que esconde Silver Lake (2018). Són brillants (i esquives) demostraci­ons de força a càrrec de cineastes que, després de firmar almenys una obra imponent, sembla que senten la necessitat de fer una pel·lícula amb què demostrar que no els poden exigir que facin tota l’estona el film que els va posar al mapa. Paradoxalm­ent i com aquelles, Beau tiene miedo no es percep com una pel·lícula estratègic­a: no hi ha dubte de la seva honestedat. A Aster el preocupa més la construcci­ó del seu malson que l’efecte que tingui en l’espectador. No sembla pensada per provocar.

Cosa que no vol dir que no ho faci: és anguniosa i exasperant. També fascinant. Té punts de connexió amb Synecdoche New York (2008), amb el cine de Charlie Kaufman en general (encara que el guió d’Aster no estigui a l’altura dels seus). Fins i tot hi ha similituds estètiques. Com aquesta, Beau tiene miedo connecta amb l’inconscien­t del protagonis­ta i el recrea sense concession­s. I l’inconscien­t

Ari Aster (Estrena:28/4/2023) d’en Beau és un pou fosc i sense fons on caiem en el minut u.

Amb un gust inaudit per la idea grotesca i connexions amb Hereditary (2018), Aster filma amb mestria el malson del protagonis­ta, les seves pors i els seus traumes. La seva manera d’imaginar, posar en escena i coreografi­ar l’horror és brillant (l’inici a l’apartament és directamen­t magistral). Però la pel·lícula també és antipàtica i hostil, cosa que la converteix en un (mal) viatge que no tothom suportarà.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain