El Periódico - Català

El Barça s’apaga, Xavi s’enfada

- MARCOS LÓPEZ

ratoniana d’Aitana Bonmatí des del mig del camp, la catalana, amb la seva visió panoràmica del camp, va veure com la noruega s’internava a l’àrea totalment sola. Amb un xut creuat, Graham va superar Berger i amb una última empenta de Carter la pilota va acabar a la porteria.

El Chelsea va reaccionar. Les d’Emma Hayes van agafar la defensa culer a contrapeu i, mentre el Barça reclamava una falta al cercle central, van aprofitar per colar-se a l’àrea. Sam Kerr, en una internada permesa per Torrejón, que va perdre clarament el duel de velocitat, va xutar escorada sobre el cos de Sandra Paños, que va rebutjar com va poder. La portera, no obstant, li va servir la pilota amb safata perquè Reiten la rebentés contra la xarxa.

Mentre al camp les de Giráldez esgotaven els últims instants per sentenciar el seu pas a la final, les mirades de la grada es clavaven en la banqueta. Alexia Putellas, que acaba de rebre l’alta després de nou mesos de baixa per la seva lesió de genoll, estava amb el peto asseguda. El Camp Nou reclamava que la capitana sortís a la gespa, que tornés després de la lesió al gran temple. El tècnic de Vigo, no obstant, no va voler forçar, com havia avisat en la prèvia, i va reservar Alexia.

Les blaugranes, amb una connexió especial amb els 72.262 espectador­s que van ocupar el Camp Nou, van comprar el seu bitllet per a Eindhoven. El 3 de juny estaran a la gran final que coronarà el millor equip de l’Europa. Elles volen recuperar la corona que els van arrabassar a Torí. Ara és el seu moment.

No li va agradar gens el que va veure a Vallecas. El tècnic blaugrana hi va veure un equip «espès», sense entusiasme, superat pel Rayo, que viu còmode al capdavant de la Lliga amb 11 punts sobre el Madrid, malgrat que està enemistat amb el gol: en suma dos en els últims cinc partits.

La nit a Vallecas va començar malament per a Xavi. I va acabar pitjor, amb la tercera derrota de la Lliga, contra el Rayo (2-1). La primera va ser a l’octubre amb el Madrid al Bernabéu (3-1). La segona va passar a Almeria (1-0) al febrer. Va començar malament perquè el tècnic va ser xiulat per l’afició rayista camí de la banqueta abans fins i tot que comencés el partit. I va acabar malament perquè el Barça dona símptomes d’haver-se encongit, i emet senyals que el seu joc s’apaga.

S’HA PERDUT EL FIL.

El Barça no està gens fi últimament a la Lliga. Ha perdut el fil que tenia. És com si aquell triomf en el clàssic de lliga (2-1, amb gol de Kessie en el temps afegit) hagués desinflat l’equip de Xavi al veure tan a prop l’objectiu. La còmoda victòria contra l’Elx (0-4) indicava ja de manera clara el camí cap al títol. Però després s’ha enredat molt, encara que no hagi afectat en termes de classifica­ció. Ni tampoc d’avantatge sobre el Madrid. Dos empats consecutiu­s (0-0 al Camp Nou amb el Girona i 0-0 a Getafe) units a un ajustat triomf sobre l’Atlètic (1-0) i la caiguda a Vallecas certifique­n aquesta substancia­l davallada: cinc punts dels 12 últims possibles.

SENSE EXCUSES.

Xavi no va ocultar el seu malestar a Vallecas. Està preocupat perquè l’equip no sap mantenir una línia de regularita­t. Semblava que la tornada de Pedri i Frenkie de Jong havia revitalitz­at el Barça contra l’Atlètic. Però, una setmana més tard, hi va tornar, incapaç d’entendre el que reclamava Vallecas, un escenari que sotmet a màxim estrès futbolísti­c. «Hem fet un mal partit», va confessar el tècnic. «Hem abusat massa de la passada llarga», va dir en al·lusió a la primera mitja hora de Vallecas. «I era una cosa que no feia falta. Ens ha faltat entendre l’home lliure per dins, no hem desequilib­rat per fora i el Rayo ha guanyat més duels. No hi ha cap excusa», va confessar Xavi.

FALTA D’EFICÀCIA.

És com si, de sobte, hagués perdut l’encís. No té gol. I es queda sec amb massa freqüència: En 450 minuts tan sols ha marcat dos gols (el de Ferran Torres a l’Atlètic, valuós per allunyar els aspirants, i l’estèril de Lewandowsk­i al Rayo perquè no va servir per a res).

O sigui, ha sigut incapaç d’aconseguir més d’un gol per partit. Si s’amplia el focus, es percep que no és una cosa circumstan­cial en la Lliga: el Barça ha sumat 10 gols en les vuit últimes jornades, però quatre van ser contra l’Elx, el cuer del campionat.

«AIXÒ NO POT SER».

Hi havia un evident problema de joc. I un altre, també evident, problema d’intensitat. Per això l’«enuig» de Xavi, inquiet perquè va detectar una incomprens­ible falta de competitiv­itat en el Barça. Incomprens­ible perquè va renunciar a sentenciar la Lliga aprofitant la caiguda del Madrid a Montilivi. Incomprens­ible perquè aquesta mala ratxa –cinc punts de 12– està embrutant la imatge de l’equip, que havia construït amb carinyo durant mesos i mesos. Per això va elevar una mica el to de veu: «No hi ha res fet, això no pot ser», va dir irritat.

L’equip es va adormir a Vallecas i ha sumat sols 5 punts dels últims 12, fet que «empipa» el tècnic

 ?? Óscar Barroso / AFP ?? Xavi abandona Vallecas després d’encaixar dimarts passat la tercera derrota a la Lliga.
Óscar Barroso / AFP Xavi abandona Vallecas després d’encaixar dimarts passat la tercera derrota a la Lliga.
 ?? Jordi Cotrina ??
Jordi Cotrina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain