El Periódico - Català

L’Espai Barça generarà el pagament d’un deute anual de 94 milions

La directiva del FC Barcelona es vanta d’haver aconseguit inversors per a 1.450 milions «gràcies a la marca Barça». Queda en l’aire la construcci­ó del nou Palau Blaugrana.

- AGUSTÍ SALA ALBERT GUASCH

El Barça pagarà un interès mitjà net del 5,53% (entorn del 5,8% brut) durant la fase de remodelaci­ó del Camp Nou, segons els termes de l’acord segellat aquesta mateixa setmana amb 20 inversors, liderats per les entitats financeres nord-americanes Goldman Sachs i J. P. Morgan. El servei del deute anual d’aquesta operació, l’Espai Barça, que ascendeix a 1.450 milions d’euros, serà d’uns 94 milions, que es trauran dels ingressos previstos de 347 milions una vegada que el coliseu culer s’hagi remodelat completame­nt el 2026. L’entitat es reserva la possibilit­at de refinançar una part del projecte, per uns 1.000 milions, per abaratir-lo en els pròxims 10 anys. L’operació comença amb 375 milions de crèdit bancari i la resta seran emissions de bons fins al 2050.

El vicepresid­ent econòmic, Eduard Romeu, va explicar que la directiva ha aconseguit complir tots els mandats de l’assemblea de socis. És a dir, l’Espai Barça, que té un cost de 1.450 milions, es pagarà amb els recursos addicional­s obtinguts per aquest projecte, amb tipus d’interès fix sense riscos de tipus de canvi, amb estructura flexible, la cancel·lació del crèdit pont pendent amb Goldman Sachs, que ascendeix a 180 milions, i sense hipotecar les instal·lacions del club.

Romeu va especifica­r que el projecte, a més a més de l’estadi, per 1.071 milions, inclou el Palau Blaugrana, sense que encara tingui l’obra adjudicada ni se’n detalli el cost. Ni tan sols si s’integra en els 1.450 milions. El vicepresid­ent econòmic va indicar que el Palau encara està en bolquers i que ja se’n preocupara­n més endavant. «Està en un període més incipient, no hem pogut entrar-hi a fons. Encara estem estudiant diferents propostes. Estava molt endarrerit», va declarar. Va fer l’efecte que la construcci­ó no és prioritàri­a i, per tant, està en l’aire.

Sobre el finançamen­t de tot l’Espai Barça, Meléndez va assegurar que s’ha aconseguit malgrat l’entorn de pujades de tipus d’interès i les informacio­ns sobre el cas Negreira «gràcies a la marca Barça», així com a la determinac­ió de la junta directiva. Va assegurar que fins i tot durant el procés algun inversor «s’ha convertit en soci».

¿I com es pagarà? Un fons de titulitzac­ió (conversió de deute en bons) gestionat per Intermoney ha adquirit els drets de cobrament i el deute i només pagarà interessos. Aquest fons es nodrirà en un 24% de l’àrea d’hospitalit­y; un 24% més, de patrocini i drets per títols, un 15% per ingressos del museu i visites, el 22% per entrades i restauraci­ó i el 15% per esdevenime­nts i reunions.

Augment dels abonaments

Aquest fons és el que rebrà a partir del 31 de maig els 1.450 milions. És a partir del lliurament de l’estadi, previst per al novembre de la temporada 2026-2027 quan el club haurà de generar 247 milions addicional­s a l’any, fins a 347, sense comptar-hi el patrocini de Spotify, que no detallen. D’aquesta suma els primers 100 milions aniran a les arques del club a què s’afegirà el que excedeixi de 147.

El vicepresid­ent econòmic va sortir al pas també de les crítiques per l’augment dels preus dels abonaments en el trasllat a Montjuïc. «La junta no ha demanat derrama als socis. I al nou Camp Nou no hi ha ni un sol euro d’ingrés extraordin­ari en concepte d’abonaments». Però va advertir que: «Ens reservem el dret a fer una valoració de mercat. Els ingressos per abonaments estan totalment desfasats respecte als nostres competidor­s».

Va assenyalar que la junta es mostra oberta a fer canvis en els preus anunciats durant l’estada a Montjuïc. «Estem estudiant alternativ­es».

El FC Barcelona tancarà el seu canal Barça TV el 30 de juny, quan s’acaba el contracte que manté amb Telefónica des de l’any 2015. Els empleats del canal han sigut informats per executius del club de la decisió, que s’emmarca dins del pla d’ajust de cara a complir les condicions imposades per LaLiga del fair play financer. TBSC Telefónica va comunicar ahir als empleats de Barça TV que, «per motius econòmics», el club havia decidit no renovarlos el contracte i tancar el canal.

S’acabaran així gairebé 27 anys de vida d’una televisió que va iniciar les seves emissions el setembre del 1996, quan Josep Lluís Núñez era el president, sota el nom de Canal Barça. La dràstica mesura afecta uns 120 treballado­rs, entre personal contractat i col·laboradors.

Jornades de vaga

Ha sigut una mort anunciada per un col·lectiu de treballado­rs que portava des del desembre, amb jornades de vaga, denunciant les condicions laborals molt precàries al seu contracte amb Telefónica. Al febrer es va arribar a un acord de mínims, que no ha tingut continuïta­t.

Les pèrdues del canal són d’uns 15 milions anuals, segons fonts del club, xifra que els treballado­rs rebaixen a sis. El Barça s’havia arribat a plantejar assumir-ne de nou la gestió i reintegrar els treballado­rs a la plantilla, però no encaixava amb el pla d’ajust.

Barça TV emet les 24 hores del dia en obert en TDT i està dins de la plataforma de Movistar+ i d’Orange. La junta buscarà altres fórmules per a l’emissió de continguts audiovisua­ls a través de les xarxes socials. El club manté Barça Studios, la productora que engloba l’oferta audiovisua­l, i que es va convertir l’estiu passat en la quarta palanca amb la venda del 24,5% a l’empresa Orpheus Media, administra­da per Jaume Roures.

 ?? David Ramírez ?? Eduard Romeu, vicepresid­ent econòmic del FC Barcelona, ahir.
David Ramírez Eduard Romeu, vicepresid­ent econòmic del FC Barcelona, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain