El Periódico - Català

Les generacion­s més joves estan particular­ment desenganxa­des de la monarquia, només recolzada pel 34%

- Carlos Carnicero Urabayen és periodista

da d’aquesta capacitat d’oferir una abraçada estàtica als britànics davant canvis de tot tipus.

La gran pregunta és si tot pot continuar igual per al clan dels Windsor sota el regnat de Carles III, que ha pres el testimoni d’una reina amb una popularita­t que va blindar la corona dels seus escàndols. El més recent té a veure amb l’exili californià del príncep Enric i Meghan Markle i les acusacions de la parella sobre el racisme a la casa reial, difoses per una autobiogra­fia sense caretes d’Enric i una sèrie de Netflix.

Altres escàndols no tan recents encara cuegen. El príncep Andreu, germà del rei, es manté allunyat de les seves funcions públiques des de novembre del 2019, esquitxat per la seva controvert­ida amistat amb Jeffrey Epstein, el financer al capdavant d’una xarxa de tràfic i abús sexual de menors. Noves revelacion­s sobre el seu passat podrien afegir ombres al regnat de Carles III acabat d’iniciar.

Una enquesta recent de You Gov mostra l’ampli suport dels britànics cap a la monarquia. Un 58% prefereix aquesta forma de direcció d’Estat davant el 26% procliu a una forma d’elecció democràtic­a. Una altra enquesta (d’Ipsos) mostra un 49% de britànics convençuts que Carles III està fent un bon treball, davant un escàs 6% que pensa el contrari. Conec més d’un polític democràtic que moriria per aquestes dades. Si acostem la lupa, en canvi, les dades brillen una mica menys. Les generacion­s més joves estan particular­ment desenganxa­des. Si bé els més grans de 65 donen suport aclaparado­r a la monarquia, només un 34% en la franja dels 18 a 24 anys recolza la corona, davant un 38% en favor d’una forma d’elecció directa per al cap de l’Estat.

 ?? Niall Carson / AFP ?? El rei i Camil·la, durant una visita a Belfast (Irlanda del Nord) al setembre.
Niall Carson / AFP El rei i Camil·la, durant una visita a Belfast (Irlanda del Nord) al setembre.
 ?? Phillip Noble / Reuters ??
Phillip Noble / Reuters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain