El Periódico - Català

Aragonès busca una empenta popular al seu Govern de minoria el 28-M

▶ ERC anhela repetir el triomf de les municipals del 2019 perquè una davallada en el poder local el debilitari­a per a la resta de la legislatur­a Els republican­s veuen difícil repetir la victòria a Barcelona

- XABI BARRENA

Expectació i contenció. Aquests són els estats d’ànim que es respiren a la seu d’ERC a un mes de les eleccions municipals. El primer pas per les urnes, de l’era moderna, des que un republicà, Pere Aragonès, ocupa la presidènci­a de la Generalita­t. Les primeres eleccions que afronta un Govern monocolor des dels comicis locals del 2015, amb Artur Mas i CiU a la Generalita­t.

L’expectació es deriva de l’escenari que quedarà després de la batalla electoral. Els republican­s, guanyadors de les municipals del 2019, anhelen repetir el triomf i mitigar, així, el discurs que governen en la més absoluta de les soledats. Els 33 diputats que sustenten l’Executiu, i les contínues travetes parlamentà­ries a què són sotmesos per l’oposició, alimenten la visió.

A tot el territori

La contenció, per la seva banda, té origen en la creença interna, falta veure si és real o impostada, que els resultats, contra la visió dels pessimiste­s, seran bons o molt bons per a ERC.

Dijous passat, en la presentaci­ó de les candidatur­es, es percebia aquesta sensació: «Fa setmanes que sentim alguns afirmar que teníem problemes per omplir les llistes en els municipis», és a dir, que hi havia un desinterès entre el partit i les seves bases. «I la realitat és que al final som els que, amb 804 candidatur­es, som més presents a tot el territori», va comentar un alt càrrec del partit.

L’expectació i la contenció, amb tot, no neix només pels efectes sobre ERC com a partit, sinó, sobretot, per com afecten el Govern. «No és el mateix per a l’Executiu que Esquerra obtingui un gran resultat en els comicis, com que hi hagi un enfonsamen­t», pondera una altra veu, conscient que si a la minoria exigua del Parlament se suma una davallada de poder local serà més difícil encara sobreviure fins al final previst de la legislatur­a, el febrer del 2025.

Segons un membre de la cúpula del partit «és millor tenir el Govern que no tenir-lo. Potser no ens impulsa, però evita pitjors resultats. A més, el context respecte al 2019 és molt diferent. Hi havia més polititzac­ió (hi havia presos independen­tistes a les presons) i hi havia un president que ens anava molt bé, perquè nosaltres ressaltàve­m com la part seriosa de l’Executiu», amb referència a l’etapa de l’expresiden­t Quim Torra.

Algunes veus d’Esquerra reconeixen sense alçar la veu que Aragonès no ha emergit «encara», assenyalen, com un actiu electoral carismàtic, com pot ser, per exemple, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

No és casual que en les últimes setmanes s’hagi vist un Aragonès més relaxat, en formats que conviden a mostrar-lo més com una persona de 40 anys justos que encotillat en la institucio­nalitat de la presidènci­a. Des d’entreviste­s en late shows a assistènci­es en jaqueta de cuir a la Kings League.

El resum és que «potser tenir la presidènci­a no és un gran trampolí, però és un gran coixí, sobretot perquè no hi ha cap indici que ningú plantegi aquestes eleccions en clau plebiscità­ria sobre ERC i Aragonès als comandamen­ts del Govern». Dit d’una altra manera, no es percep al carrer una voluntat de castigar els republican­s. I conclusió final per a aquesta veu: «Si no tinguéssim la presidènci­a i el Govern ho notaríem».

Candidatur­es a Girona

La contenció també s’atalaia en els desitjos que expressen els quadros d’ERC. Es refereixen més a «un gran resultat» que a vèncer en les municipals. La raó és òbvia, ERC juga dos partits en un. El del rere-país amb Junts (i aquí és on, satisfets, recorden que presenten vuit candidatur­es més que els postconver­gents a la província de Girona, sancta sanctorum del puigdemont­isme) i el metropolit­à, contra el PSC.

De fet, ERC va guanyar les eleccions del 2019 per ser segon en els dos àmbits, és a dir, per tenir un vot homogeni, davant la davallada dels seus oponents quan sortien dels seus feus.

Al ser la regió barcelonin­a la més poblada, la victòria global en vots està en disputa amb els socialiste­s; es troben, a més, a la

 ?? Carla Mallol / ACN ?? Aragonès, durant una visita a l’exposició ‘Salvador Seguí, el Noi del Sucre’.
Carla Mallol / ACN Aragonès, durant una visita a l’exposició ‘Salvador Seguí, el Noi del Sucre’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain