El Periódico - Català

Els mercats donen ales a Colau

Quan queda un mes per posar les urnes, les estimacion­s de vot auguren suspens a Barcelona, continuïta­t a les grans ciutats catalanes i incertesa en cinc autonomies.

- Jose Rico

Moncloa, a sis mesos de les eleccions generals, i amb el PP liderant les enquestes. Agents mobilitzad­ors, tots, en favor dels socialiste­s.

La gran batalla

L’altre gran factor de contenció és la batalla de Barcelona. Després del monòleg socialista durant 32 anys, es va assentar a la capital catalana un escenari electoral molt líquid, amb tres vencedors en els tres comicis. Xavier Trias, el 2011; Ada Colau, el 2015, i Ernest Maragall, el 2019. Aquests tres es juguen el lideratge municipal amb el candidat del PSC, Jaume Collboni, que aspira a tornar al seu partit el despatx d’alcaldia.

A ERC, que surten com a partit més votat el 2019, enquestes en mà, tenen difícil repetir la victòria. Tot i que en el partit s’al·ludeixi que la «tendència

Una predicció no és una enquesta. Els sondejos treballen amb mostres representa­tives d’electors als quals es pregunta directamen­t a qui preveuen votar, i amb aquestes respostes s’estimen els resultats de cada partit. El mercat de prediccion­s Predilect que EL PERIÓDICO actualitza cada dia en la seva edició digital es basa en els pronòstics de 400 especialis­tes que tradueixen en probabilit­ats de victòria tots els esdevenime­nts que es produeixen en una campanya: mítings, entreviste­s, debats, enquestes, pífies, cops d’efecte... Transaccio­nen amb diners, a l’estil d’un mercat borsari. Al mesurar mostres i variables diferents, els resultats d’una i altra eina poden diferir. Però en tots dos casos cal fixar-se en les tendències. Les pujades i baixades de cada partit són el termòmetre del que pot passar a les urnes. I a un mes vista, Predilect i les enquestes ja ens permeten esbossar tres primeres conclusion­s.

JxCat no ha arribat a les 800 llistes que perseguia. El PSC vol fer-se fort una altra vegada a l’àrea metropolit­ana i frenar l’auge d’Esquerra en el seu històric bastió. A Badalona, la fotografia de Predilect somriu de moment a Xavier García Albiol i la pugna és entre els socis de l’actual quadripart­it (PSC, ERC, Comuns i Junts). Els republican­s estan al davant de l’alcalde, el socialista Rubén Guijarro.

Les prediccion­s electorals situen Núria Parlon en condicions de revalidar la seva aclaparado­ra majoria absoluta a Santa Coloma, on l’aposta per Gabriel Rufián serviria a ERC per col·locar-se com a primera alternativ­a en l’oposició. Núria Marín també ho té bastant fàcil a l’Hospitalet, tot i que la seva actual majoria és més ajustada. En un mes han crescut 10 punts les seves opcions de continuar com a alcaldessa. La lluita entre ERC i el PSC es reprodueix a Lleida i a Tarragona, on els dos alcaldes d’Esquerra es juguen les vares de comandamen­t que van treure als socialiste­s fa quatre anys. Els especialis­tes vaticinen un tomb a Tarragona i continuïta­t a Lleida i a Girona, on Junts es consolidar­ia, malgrat les convulsion­s internes.

Els republican­s creuen que a la capital catalana s’està domestican­t l’‘efecte Trias’

 ?? Jordi Cotrina ?? Una urna en un col·legi electoral el 2021.
Jordi Cotrina Una urna en un col·legi electoral el 2021.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain