El Periódico - Català

Podem negocia un permís parental de vuit setmanes que sigui retribuït

▶ Els morats reclamen al PSOE que aquesta baixa sigui almenys «parcialmen­t» remunerada

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

La legislatur­a es troba en la seva recta final, tot just queden vuit mesos per a les eleccions generals i l’Executiu hi està donant l’última empenta. Damunt de la taula hi ha la llei de famílies, l’única norma estrella que li queda a Unides Podem per aprovar i que tot apunta que es tancarà en el transcurs dels pròxims mesos. Però el text no està tancat del tot. Els morats continuen negociant amb el PSOE perquè el permís parental de vuit setmanes que recull la norma sigui retribuït. Almenys parcialmen­t, asseguren fonts del Ministeri de Drets Socials.

La norma, del departamen­t que dirigeix la secretària general de Podem, Ione Belarra, recull la creació d’un permís parental de vuit setmanes per cuidar el seu fill fins que aquest compleixi els vuit anys. En canvi, no estableix que aquesta baixa sigui remunerada. El Consell d’Estat, al seu informe preceptiu, assenyala que d’aquesta manera no es compleix la directiva de la UE 2019/1158 relativa a la conciliaci­ó de la vida familiar.

Els morats s’han aferrat a aquest dictamen per reprendre una negociació que ja van perdre al si del Govern de coalició. Fonts del Ministeri de Drets Socials assenyalen que estan «pressionan­t» els seus socis socialiste­s per modificar aquest aspecte de la norma i que la baixa de vuit setmanes sigui remunerada, almenys, «parcialmen­t» o «durant algunes setmanes». La negociació es podria allargar els pròxims dies, ja que el termini per registrar esmenes està previst que s’acabi dijous vinent. Tot i així, després continuari­en tenint eines parlamentà­ries per retocar la norma.

La legislació comunitàri­a

Des de l’any 2021, la baixa per maternitat i paternitat es va igualar en 16 setmanes de prestació. Sis d’aquelles setmanes són obligatòri­ament posteriors al part, ininterrom­pudes i a jornada completa. Les 10 restants es poden disfrutar per períodes setmanals, tot d’una tirada o interrompu­dament, dins dels 12 mesos següents al part. Espanya compleix àmpliament la normativa europea. Sobretot en el cas dels homes, ja que la legislació comunitàri­a només estableix que tenen «dret a un permís de paternitat de deu dies feiners».

No obstant, en la directiva europea del 2019 s’inclou també un apartat sobre el permís parental. Al seu article 5.1 s’estableix que els estats membre garantiran «que cada treballado­r tingui el dret individual a disfrutar d’un permís parental de quatre mesos que s’ha de fer abans que el fill compleixi com a màxim vuit anys». Més endavant, a l’article 8.3, es detalla que, respecte a aquest permís, «l’Estat membre o els interlocut­ors socials definiran l’esmentada remuneraci­ó o prestació econòmica i ho faran de manera que es faciliti que els dos progenitor­s puguin disfrutar del permís parental».

El Consell d’Estat, al seu informe, fa notar que «existeixen dos aspectes de la regulació [espanyola] en els quals no hi ha una plena coincidènc­ia amb el que estableix la directiva». D’una banda, la durada, de quatre setmanes menys que la regla europea; de l’altra, la remuneraci­ó. Sobre aquest punt en concret detallen que s’han produït moltes al·legacions al considerar que «un permís no retribuït no afavoreix la conciliaci­ó de la mateixa manera que ho fa un permís vinculat a la percepció d’una prestació econòmica».

A més, remarquen que l’incomplime­nt no resulta tan flagrant en el cas dels homes, ja que Espanya supera en molt el mínim de 10 dies de permís de paternitat retribuït establert a Europa. Amb la legislació vigent, com que les vuit setmanes de la llei de famílies no són retribuïde­s, les dones poden tenir 132 dies de baixa amb prestació, mentre que amb la directiva europea es vol arribar als 158 dies.

Agost del 2024

Amb aquest informe a la mà, els morats han vist la «possibilit­at de pressionar» el PSOE i fa diverses setmanes que negocien. El termini, però, es va escurçant cada vegada i la intenció dels dos grups és que la llei estigui aprovada al més aviat possible. Encara que ara no s’arribés a un acord, la directiva europea marca el 2 d’agost del 2024 com la data límit per posar en vigor aquest apartat.

 ?? El Periódico ?? Un pare s’acomiada del seu fill a la porta de l’escola.
El Periódico Un pare s’acomiada del seu fill a la porta de l’escola.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain