El Periódico - Català

Una bomba sense explotar mata cinc nens a l’Afganistan

▶ La tragèdia al centre del país se suma als centenars d’afganesos que han perdut la vida pels desastres naturals

- EL PERIÓDICO

Almenys cinc nens van perdre la vida ahir en una explosió causada per una bomba sense detonar a la província de Maidan Wardak, al centre de l’Afganistan. L’explosió

es va produir mentre els nens, tots menors de 12 anys, es trobaven jugant al poblat de Dasht e Top. Dos menors més van resultar ferits i van ser traslladat­s a l’Hospital d’Emergèncie­s de Kabul, segons l’agència de notícies Khaama.

Cada mes moren o resulten ferits nombrosos homes, dones i nens, i aquests incidents són comuns a l’Afganistan per la gran quantitat de mines i bombes sense explotar fruit dels conflictes que han assolat en les últimes dècades el país i que han anat reapareixe­nt amb més freqüència recentment. Segons l’Oficina de Coordinaci­ó d’Assumptes Humanitari­s de l’ONU (OCHA), l’Afganistan és un dels països amb més concentrac­ió de mines terrestres al món.

Desastres naturals

Si bé la guerra ha amainat al país des que les tropes nord-americanes van abandonar l’Afganistan a l’estiu del 2021, la situació per la qual travessen els afganesos segueix sent molt complicada. Més de mil persones han mort i 2.000 més van resultar ferides com a conseqüènc­ia de les inundacion­s sobtades, sequeres i altres desastres naturals que ha patit el país asiàtic en els últims dotze mesos, segons va informar ahir el Govern dels talibans, que ja preveu pitjors catàstrofe­s per la crisi del clima. «A causa de diferents desastres naturals, incloent inundacion­s sobtades, sequeres i d’altres, més de 1.000 persones van morir i 2.000 més van resultar ferides», va dir en una declaració en vídeo el portaveu del Ministeri de Gestió de Desastres, Malavi Shafiullah Rahimi.

Segons Shafiullah Rahimi, en aquell període 40.000 cases van ser totalment o parcialmen­t destruïdes, mentre que 90.000 animals de cria van morir i centenars d’hectàrees de terra agrícola van ser destruïdes. «El canvi climàtic amenaça la vida de les persones i amb l’escalfamen­t algunes àrees residencia­ls poden convertir-se en àrees no residencia­ls a causa que les terres agrícoles s’estan convertint en deserts», va explicar el ministre Shafiullah Rahimi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain