El Periódico - Català

No som bons

- Juan José Millás

Per sobre o per sota de la nostra cridòria circulen missatges misterioso­s que no ens adonem que existeixen. Fa setmanes, per exemple, que en un dels diaris que llegeixo apareix un anunci en el qual se sol·licita un cuiner a qui es garanteix un sou interessan­t. Com que és impossible tardar tant temps a trobar un cuiner a qui s’ofereixen unes condicions excel·lents, es pot deduir que a través d’aquesta publicitat hi ha un intercanvi d’informació secreta que a vostè i a mi ens passa inadvertid­a. No només ignorem qui és l’emissor i qui és el receptor d’aquest missatge, sinó que ni tan sols ens hi fixem. No ho veiem com no veiem el 95% de la matèria fosca de la qual està format l’Univers. En aquesta època, les aus, al parc, no deixen de parlar entre elles. Es tracta d’una xerradissa contínua a la qual no prestem atenció. Em venen ganes d’aturar algú i preguntar-li si no sent això.

–¿El què? –em preguntari­a.

–La conversa dels ocells –li diria jo.

I el passejant fugiria de mi com si estigués boig. ¿Què carall es diuen, les aus? És possible que parlin de nosaltres. És possible que aquests dos gossos que acaben de saludar-se comentin alguna cosa dels seus amos, que estan drets, amb la mirada perduda, insensible­s a l’acte de comunicaci­ó profunda que s’està produint davant d’ells entre les seves mascotes. Potser l’Univers no deixa de parlar de nosaltres. Al parc hi ha un llac en el qual es permet pescar a condició de tornar els peixos a l’aigua després de capturar-los. ¿Què dirà el peix ferit als seus congèneres després de tornar? Tinc un amic que quan s’acomiada del seu fill adolescent li diu al fer-li un petó:

–Fes bondat.

¿Sap de debò el que li està dient? ¿El fill escolta les seves paraules? No és fàcil fer bondat, ser bo, sobretot en el sentit de bondadós. Hi ha bons futboliste­s i bons escriptors i, posats a fer, bons cuiners, però és difícil trobar un futbolista bondadós, un escriptor bondadós, un cuiner bondadós, i ja no diguem un polític bondadós. No som bons perquè prestem poca atenció als missatges secrets de l’entorn.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain