El Periódico - Català

Juanma, en un bassal

- José Antonio Sorolla

Fins i tot en el PP consideren que la proposició de llei sobre l’ampliació i legalitzac­ió dels regadius en l’entorn de Doñana és l’error més gran de la carrera política de Juan Manuel (Juanma) Moreno Bonilla. El president de la Junta d’Andalusia s’ha ficat en un bassal tan sensible com el de Doñana en plena precampany­a electoral de les municipals i autonòmiqu­es del 28 de maig, donant munició a l’oposició andalusa i al Govern de Pedro Sánchez, i a més amb un pacte amb Vox, del qual no tenia cap necessitat perquè gaudeix de la majoria absoluta al Parlament andalús.

Moreno va arribar a la Junta el 2019, acabant amb 36 anys de domini del PSOE, gràcies a un pacte de govern amb Ciutadans i un acord amb Vox, que li donava el seu suport extern. Va prometre una «revolució verda per convertir Andalusia en un referent mundial de la lluita contra el canvi climàtic» i a la campanya electoral del 2022 va insistir en aquesta línia presumptam­ent ecologista al prometre que aquesta seria la «legislatur­a de l’aigua», amb una inversió de 1.500 milions d’euros per portar a terme una «revolució hídrica» com no s’havia vist a Europa.

En la primera legislatur­a, no obstant, el PP i Vox ja van presentar una proposició de llei sobre els regadius de Doñana similar a l’actual, però va decaure a l’avançar-se les eleccions autonòmiqu­es. El PP es volia oblidar de la proposta, però Vox la va tornar a registrar i Moreno es va afegir finalment a la proposició que ha desencaden­at l’actual polèmica. Les dues revolucion­s promeses, la verda i l’hídrica, s’han convertit en una iniciativa que posa en perill el futur de Doñana en un moment, a més, que el parc nacional pateix una sequera que ha quarterat les seves llacunes.

Moreno assegura que la seva proposta no afecta l’aqüífer de Doñana perquè les aigües dels regadius seran superficia­ls i no subterràni­es. Però el Govern central qualifica la mesura d’«atropellam­ent» i la Comissió Europea alerta dels «efectes desastroso­s» de la futura llei. Per sortir del bassal, Moreno ha de fer marxa enrere.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain