El Periódico - Català

Retorn a un preu molt alt

- Ainhoa Arroyo Pepe Álvarez

La tornada d’Operación Triunfo ja no és motiu d’alegria per als fidels seguidors que el programa havia aconseguit al llarg de les seves 12 edicions. És així perquè la pròxima edició serà emesa per una plataforma digital de pagament, Amazon Prime Video. No són pocs els que creuen que cada dia l’oci audiovisua­l està molt més restringit a aquells amb unes carteres que poden permetre’s aquest luxe. Operación Triunfo no és el primer a fer aquest salt, cada vegada són menys els programes que no acudeixen a la televisió de pagament. Indubtable­ment, el futur d’aquest talent show sembla incert, ja que no només hauran de lidiar amb les nombroses crítiques per desaparèix­er de la televisió en obert sinó també amb la seva possible desvincula­ció d’Eurovisió.

Arribem a aquest Primer de Maig amb unes reivindica­cions sobre la taula sense oblidar tot el que hem aconseguit durant els últims anys: hem guanyat drets per a les persones treballado­res gràcies al diàleg i la concertaci­ó social, s’ha multiplica­t per cinc la contractac­ió indefinida gràcies a la reforma laboral, s’ha apujat l’SMI un 64% en els últims set anys i s’ha aconseguit un acord per incrementa­r les pensions un 8,5%.

La concertaci­ó social és un element constituti­u de la nostra societat i també l’eix principal per avançar en drets, per això no pot dependre de qui governi ni dels resultats electorals. Al nostre país fan falta millores en serveis d’ocupació, més persones orientador­es i una pujada de salaris i condicions en els sectors que sol·liciten personal i que només ofereixen precarieta­t.

Les grans corporacio­ns dels sectors de la comunicaci­ó, l’energia, les financeres i les distribuïd­ores, tenen beneficis molt elevats. Mentre les petites empreses i els autònoms pateixen que les grans empreses siguin les que marquin els preus i els subcontrac­tin amb clàusules abusives que es veuen obligats

Les últimes dècades les rendes del treball han perdut pes enfront de les rendes del capital, però la productivi­tat ha augmentat un 10% davant els salaris que han caigut més d’un 5%. Si aconseguim apujar els salaris amb l’IPC es considera un èxit, però la taxa de beneficis de les empreses, la seva productivi­tat i el creixement mateix del PIB estan per sobre del creixement dels preus i els salaris. Hem d’anar més enllà de l’IPC. Hi ha cadenes de producció i subministr­aments en què sense generar un valor afegit s’apugen els preus molt per damunt de la pujada de costos.

Justícia social

La negociació col·lectiva és l’eina clau per distribuir la riquesa que es genera al nostre país. Necessitem un acord social ampli perquè funcioni i es consolidi com un valor i un element

Pepe Álvarez és secretari general de la UGT

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain