El Periódico - Català

El ‘boom’ de l’escalada amenaça el falcó pelegrí

EL PERIÓDICO acompanya els agents rurals durant una jornada d’anellatge d’aquestes emblemàtiq­ues aus a l’Alt Penedès, actualment classifica­des com a espècie protegida.

- GUILLEM COSTA

El falcó pelegrí, com altres rapaços, es dedica a buscar bretxes i orificis a les parets muntanyose­s per instal·lar-hi el niu. És una elecció important perquè tant la femella com el mascle passaran com a mínim dos mesos rondant i caçant als voltants de la zona escollida. Quan la parella ja ha decidit on construirà la casa dels seus futurs pollets, arriba l’hora de la posta i la incubació. I aquest és un moment crucial.

«Qualsevol molèstia pot acabar amb la cria», adverteix Marco Antonio Barba, naturalist­a i anellador autoritzat per l’Institut Català d’Ornitologi­a (ICO). Aquest ha estat el cas que ha tingut lloc en un niu del Baix Llobregat. La presència d’escaladors enfilantse per una zona rocosa no autoritzad­a va foragitar una parella de pelegrins que van decidir abandonar el niu.

Barba ha quedat just davant d’aquest niu fracassat amb tres agents rurals per recuperar-ne els ous desemparat­s i intentar saber exactament quan els ocells van desistir de criar. Així es podria iniciar una investigac­ió i descobrir qui va trencar una cinta protectora i després va incomplir el que dictava un cartell informatiu.

«La febre per obrir noves vies d’escalada fa molt de mal», comenta Carles Barés, coordinado­r del Grup de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals de la Generalita­t. Les restriccio­ns són «quirúrgiqu­es», només en punts on es té constància de l’existència de nius. A més a més, duren poc temps: «Durant la resta de mesos, quan no és època de cria, no hi ha limitacion­s i es pot escalar tranquil·lament. Només s’ha de complir el reglament».

Èxit al Penedès

Després de recollir les mostres d’aquest niu abandonat, els tres agents i el naturalist­a es dirigeixen cap a una altra zona de cria, al Penedès, on s’ha detectat un nou niu. EL PERIÓDICO els acompanya. Primer, estudien la muntanya per saber quines cordes necessitar­an. Durant aquesta revisió troben indicis que s’ha escalat il·legalment a la zona.

Tot seguit, continuen conduint fins a la part més elevada de la serra i allà es comencen a equipar.

Quan Barés comença a descendir, mode ràpel, el vol veloç i poderós de la femella de falcó pelegrí interromp l’escena. Creua per davant de l’agent rural amb aletejos nerviosos i una cridòria escandalos­a: «¡Wiaaaa wiaaaa!». Junt amb el mascle, és l’encarregad­a d’alimentar les cries i vigilar el niu, per la qual cosa sent l’amenaça de la presència humana.

Penjat del penya-segat, l’agent rural introdueix les mans dins la cornisa on les aus van construir el niu i en treu primer un pollet i després un altre. Els fica dins les bosses de tela i comença a escalar. Torna a la part alta de la muntanya, cansat i suat, i entrega les bosses a Barba, que comprovarà l’estat dels pollets i els anellarà.

Els pollets xisclen sense parar i s’estressen. Es resisteixe­n movent les petites urpes ja esmolades. Per tranquil·litzar-los, Barba els col·loca una caperutxa al cap que els impedirà veure-hi. «Us presento l’animal més ràpid del món», proclama l’especialis­ta mentre sosté una de les cries. El procés és ràpid: se’ls fixa a la pota l’anella que els identifica­rà a partir d’ara i després tornen dins de la bossa.

Més amenaces

Els agents rurals tornaran a baixar fins al niu per tornar els pollets a casa seva i no destorbar-los més. Els seus pares els continuara­n alimentant amb les preses que capturen. «En aquesta zona, s’alimenten de tords, oriols, tudons. En algun cas s’aventuren a liquidar altres rapaços que els fan competènci­a, com els falcons mostatxuts», detalla l’anellador de l’ICO.

D’aquí unes setmanes, si tot va bé, els petits falcons pelegrins s’atreviran a fer els primers vols. Més endavant, hauran de buscar un nou lloc per criar. La parella que s’ha instal·lat en aquesta zona va néixer a la ciutat de Barcelona, on anys enrere es va posar en marxa un projecte de reintroduc­ció d’aquesta espècie per lluitar contra la plaga de coloms.

En alguns territoris, aquesta temporada de cria no està sent especialme­nt positiva. Al País Basc, per exemple, alguns pollets no han crescut prou, pot ser que per falta d’aliment. A Catalunya, encara falten dades per concretar com ha anat la temporada. «Sí que se sap que a Montserrat, per exemple, alguns nius habituals no s’han ocupat», avisa Barba. Al massís del Montsant passa una cosa semblant.

«Per a nosaltres, el seguiment d’aquestes espècies protegides és important. Són un bioindicad­or de la qualitat dels nostres ecosisteme­s», afirma Barés. La sequera, segons explica, afecta totes les espècies, però algunes, com el falcó pelegrí, poden trampejar la catàstrofe perquè modifiquen la dieta: «Es poden alimentar de moltes preses diferents».

Quan va néixer el Grup de Muntanya dels rurals, fa més de 20 anys, van començar col·laborant amb l’anellatge del trencalòs al Pirineu i àguiles cuabarrade­s al Garraf, dues aus en declivi en aquella època. «Cada cop treballem amb més espècies de rapaces i carronyair­es: aufranys, àguiles marcenques, voltors i grans ducs, per anomenar-ne algunes» celebra Barés.

El seu grup, de 21 membres, s’organitza per respondre a sol·licituds d’universita­ts, investigad­ors i associacio­ns com l’ICO. Està format per agents rurals que dominen a la perfecció les tècniques d’escalada. Durant el mes de maig, els esperen unes setmanes de feina frenètica. És un mes de cria i han de censar i anellar tantes aus com sigui possible.

L’afluència d’escaladors a certes zones no autoritzad­es fa fugir les aus Els experts insten a respectar aquestes restriccio­ns sobretot durant els mesos de cria

 ?? Ricard Cugat ?? El naturalist­a Marco Antonio Barba sosté un pollet de falcó pelegrí dilluns passat durant la campanya d’anellatge.
Ricard Cugat El naturalist­a Marco Antonio Barba sosté un pollet de falcó pelegrí dilluns passat durant la campanya d’anellatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain