El Periódico - Català

Una tècnica experiment­al aconseguei­x allargar un 82% la vida d’unes cèl·lules

Un equip d’experts troba la clau per retardar l’envellimen­t d’uns éssers unicel·lulars.

- VALENTINA RAFFIO

L’envellimen­t no és més que un procés natural (i fins ara inevitable) pel qual els milers de milions de cèl·lules que formen el nostre organisme van acumulant danys i, finalment, deixen de funcionar i moren. ¿Però què passaria si aconseguís­sim trobar la clau per frenar aquests processos? Aquesta és la premissa amb què arrenca un estudi científic publicat a la revista Science en el qual un grup d’investigad­ors ha aconseguit alterar el «rellotge genètic» d’unes cèl·lules, retardar-ne l’envellimen­t i allargar un 82% més la seva vida. Aquesta tècnica experiment­al, segons expliquen els seus impulsors, ha aconseguit establir «un nou rècord per a l’extensió de la vida» a través d’intervenci­ons genètiques i químiques.

La recerca, liderada per la Universita­t de Califòrnia a San Diego, va agafar com a referència unes cèl·lules de llevat (Saccharomy­ces cerevisiae) perquè, tot i que el seu aspecte convidi a pensar el contrari, envelleixe­n de manera bastant semblant a les humanes. Segons constaten diversos estudis previs, hi ha almenys dos mecanismes principals pel qual les cèl·lules acumulen danys (i envelleixe­n). Almenys la meitat pateixen una disminució gradual de l’estabilita­t de l’ADN, mentre que l’altra meitat experiment­a un declivi dels mitocondri­s. Això és el que, finalment, les porta a la vellesa.

Una vegada identifica­ts aquests «mecanismes de deterioram­ent cel·lular», van crear una còpia virtual de les cèl·lules que envellien i van començar a provar diferents eines d’enginyeria i biologia sintètica per frenar-ne l’envellimen­t. Una vegada van trobar les tècniques més prometedor­es, les van posar en pràctica a les cèl·lules vives que tenien al laboratori.

Tècnica experiment­al

El mètode més exitós va ser una tècnica experiment­al basada a «reconfigur­ar genèticame­nt» el circuit que controla l’envellimen­t cel·lular. Perquè es facin una idea de què es tracta, imaginin que les cèl·lules funcionen com un rellotge. En el seu estat normal, les seves agulles avancen a un mateix ritme i sempre cap a la dreta. ¿Però què passa si manipulem el funcioname­nt d’aquestes manetes i aconseguim que almenys durant un temps vagin en sentit contrari? En el cas de les cèl·lules, els investigad­ors van aconseguir dissenyar una tècnica capaç d’invertir cada cert temps el rellotge genètic de les cèl·lules per així frenar-ne l’envellimen­t.

Alentir el tic-tac

Segons explica Nao Hao, un dels investigad­ors que ha liderat aquest treball, aquesta tècnica es basa a «alentir el tic-tac del rellotge biològic de les cèl·lules» i no a «forçar un estat artificial de joventut», com havien proposat altres experiment­s fets fins ara. Gràcies a l’aplicació d’aquesta eina, les cèl·lules de llevat que havien sigut ‘reconfigur­ades’ van aconseguir viure un 82% més respecte a les seves companyes que envellien de manera natural.

Es tracta de l’«extensió de vida més pronunciad­a observada fins a la data mitjançant modificaci­ons genètiques», expliquen els científics al capdavant d’aquest treball.

L’equip va reprograma­r el rellotge genètic d’aquests éssers perquè anés al revés

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain