El Periódico - Català

Estrena un ‘remake’ de Peter Pan, el nen que no volia créixer

La nova versió, dirigida per David Lowery, es distancia del relat tradiciona­l. Per primera vegada en la història d’aquest conte, Campaneta és negra, Peter Pan ha deixat de tenir trets caucàsics i Wendy no té un rol maternal.

- NANDO SALVÀ

Pot ser que Peter Pan aconseguís el propòsit de no fer-se gran però, això és innegable, amb el temps sí que ha anat fent-se més gran. Des que va ser creat per James Matthew Barrie fa una mica més d’un segle, el nen volador ha inspirat llibres, peces teatrals, cançons, videojocs, telesèries, art eròtic –la novel·la gràfica Lost Girls (1991), d’Alan Moore– i fins i tot un quadro clínic caracterit­zat per una masculinit­at emocionalm­ent immadura.

També, per descomptat, ha servit de base per a un bon grapat de llargmetra­tges, entre els quals sens dubte destaca Peter Pan, la fantasia animada que Disney va produir el 1953. De fet, consideran­t que és aquesta pel·lícula el que va garantir un lloc al personatge i el seu univers en la cultura popular, i que el seu metratge inclou tant retrats estereotip­ats i racistes dels indis americans com descripcio­ns caricature­sques de les dones, algú ha considerat que ja va sent hora d’aplicar un cert grau de correctiu a aquesta iconografi­a per adaptar-la als nostres temps més inclusius.

Dirigit per David Lowery, i acabat d’estrenar a Disney +, Peter Pan & Wendy és un remake d’acció real d’aquell clàssic, i es distancia prou del seu model –i del model d’aquell– per haver arribat envoltat de polèmica. Per primera vegada en la història d’aquest relat, per exemple, la fada Campaneta és negra, i també Peter Pan ha deixat de tenir trets caucàsics. Entre els components dels Nens

Perduts, a més, hi ha no només noies sinó també un noi amb una discapacit­at, i Wendy ha deixat de tenir un rol submís i maternal per erigir-se en la veritable protagonis­ta. El capità Garfi, finalment, ja no és un dolent unidimensi­onal, i la pel·lícula es dedica a consciènci­a a explorar quina va ser la seva relació passada amb l’heroi titular –aquí també més ambigu que de costum– i què el va portar a convertir-se en qui és. Per tot això, diem, Peter Pan & Wendy ha generat reaccions violentes a les xarxes socials, bàsicament perquè aquest sembla ser el nostre passatemps favorit avui dia.

Un origen tràgic

El títol de la pel·lícula coincideix amb el del llibre que Barrie va publicar el 1911, després d’escriure per primera vegada sobre el seu personatge únic en alguns dels capítols de la seva novel·la The Little White Bird (1902) i de tornar a fer-ho una mica més tard a l’obra teatral Peter Pan, o el nen que no volia créixer (1904). Per a ell, aquella criatura era una cosa semblant a un àlter ego.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain