El Periódico - Català

El lloc on amagar pedòfils

- ANNA ABELLA

Carlos Portela i Keko publiquen ‘Contrition’ (Norma), el ‘thriller’ sobre una ciutat on viuen marginats un gran nombre d’exconvicte­s condemnats per delictes

A Pahokee, al comtat de Palm Beach (els Estats Units), hi ha una mena de poblat anomenat Miracle Village. Allà hi viuen marginats un gran nombre d’exconvicte­s condemnats per delictes sexuals, la majoria pedòfils i pederastes. És un lloc tan aïllat que els permet complir les restrictiv­es condicions que imposa l’estat de Florida, que els prohibeix viure a menys de 1.000 peus de distància de llocs com escoles, escoles bressol, parcs i patis d’esbarjo.

El guionista Carlos Portela (Vigo, 1963) ha ambientat un tens i alhora reflexiu thriller

en aquest pertorbado­r escenari, al qual li ha canviat el nom, que dona títol al còmic: Contrition

(Norma). Per a una història «d’un lloc molt noir però amb molts grisos», amb una violència soterrada, gens explícita i amb molts silencis, va recórrer al dibuixant Keko (Madrid, 1963), que venia de fer la fosca trilogia del Yo,

amb Antonio Altarriba.

Davant cada casa de Contrition,

un cartell avisa que allà hi viu un exconvicte depredador sexual. Un mor en un incendi. Un altre desapareix. Una periodista local ho investiga. «Ningú vol aquests exconvicte­s a prop ni llogar-los una casa. Als Estats Units hi ha diverses comunitats com aquesta, en alguns estats són en caravanes. És com amagar-los sota l’alfombra. Aquests llocs són com un trànsit cap a la reinserció. Segons els delictes comesos, a alguns els permeten treballar, d’altres reben diners de familiars, d’altres viuen de les donacions que aconseguei­x la comunitat, que sovint està fundada o regida per religions com els adventiste­s del setè dia», explica Portela, i afegeix que «la gran pregunta és si és possible la redempció en aquests casos, ja que contrició i penediment no assegura que no tornin a fer-ho. És una de les claus que exposem en aquest llibre».

Venjança i perdó

«Allà són en un entorn segur, com a la presó, on són presos modèlics perquè allà no hi ha nens ni dones: no hi ha temptacion­s. Al deixar-los lliures comencen els problemes», apunta Keko. Portela imagina una història perfectame­nt versemblan­t.

sexuals. Sense ser escabrós, el relat també parla de venjança i perdó, de segones oportunita­ts, també, de ‘bullying’ i ciberasset­jament.

«És més aterridor quan un thriller està ancorat en la realitat. Hi ha un registre nacional d’aquests delinqüent­s. En quatre pantalles jo mateix vaig seguir la trajectòri­a d’un d’aquests individus», revela el també guionista televisiu i de còmics com La cuenta atrás (ECC, 2022), sobre el desastre del Prestige, amb el català Sergi San Julián, i coautor juntament amb la desaparegu­da Purita Campos de Las nuevas aventuras de Esther. Sense ser escabrós, Contrition parla a més de venjança i perdó, de segones oportunita­ts, de bullying i ciberasset­jament. La història se centra en un dolent que no és un assassí ni un violador de nens, sinó que els assetja a través d’internet. «Un missatge que es transmet amb un teclat o un telèfon, on no hi ha contacte físic, pot semblar que no sigui pas dolent, però pot ser tan perillós com una bala. Hi ha un costat ocult a la xarxa, en aquests xats de videojocs, molt difícils de rastrejar», adverteix el guionista. El secunda Keko: «Aquest home s’excusa dient que era només un joc. Però estan enganyant, s’amaguen falsament darrere d’un avatar. Aquests criminals també són monstres».

Va ser el llibre d’una fotògrafa real, que apareix ficcionada al còmic, que li va donar la pista d’aquest poble. Va demanar permís per entrar a Miracle Village i fotografia­r-ne els inquilins i va aconseguir que escriguess­in una frase per acompanyar cada imatge.

Debat sobre el mal

«Portem el mal dins, és intrínsec en la idea de la civilitzac­ió. I quan el deixem sortir veiem com persones civilitzad­es poden cometre barbaritat­s. Mira els nazis i el Vietnam. Som Jekyll i Hyde», avisa Keko, que assenyala El cor de les tenebres, de Joseph Conrad, com un dels seus llibres favorits.

Es refereix a un tema col·lateral que apareix a Contrition, les tortures de l’Exèrcit nord-americà a la presó iraquiana d’Abu Ghraib. «¿Què va fer que gent amb antecedent­s modèlics es comportés així? ¿Tu hauries fet el mateix en la seva situació?», es pregunta Portela.

 ?? ?? Fragment de la portada del còmic ‘Contrition’.
Fragment de la portada del còmic ‘Contrition’.
 ?? Jordi Cotrina ?? El guionista Carlos Portela i el dibuixant Keko, autors
de l’obra ‘Contrition’.
Jordi Cotrina El guionista Carlos Portela i el dibuixant Keko, autors de l’obra ‘Contrition’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain