El Periódico - Català

L’Espai Barça, en mans del turisme i l’empresa

Per treure el màxim rendiment de la mudança a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, el Barça ha apostat per una forta pujada dels preus de taquilla, confiant en la reactivaci­ó del turisme internacio­nal.

- Marc Menchén

A principis del 2023 apuntàvem en aquesta columna una idea radical per maximitzar els ingressos del FC Barcelona mentre duri la mudança a l’Estadi Olímpic de Montjuïc: que la prioritat d’adquisició de seients fos per als turistes disposats a pagar el preu general per veure un partit de futbol de manera puntual, i que el sobrant fos el que es repartís entre els socis. Vistos els preus dels abonaments plantejats per a l’any vinent, crec que la crítica social seria similar i el potencial de recaptació molt més elevat. Ho dic jo, però també l’informe de Legends per avalar la viabilitat econòmica de l’Espai Barça.

La informació d’aquest estudi, disponible a través dels informes de les agències de ràting, no deixa lloc a dubtes. Si el Camp Nou pot facturar gairebé 350 milions d’euros anuals a partir del 2025-2026 no és perquè, en principi, s’apugin els abonaments. De fet, el pla de negoci estableix que aquests només pugin un 1% interanual, independen­tment del que faci la inflació. Els plans canvien, i tampoc seria descartabl­e que sí que s’acabi revisant a l’alça la política de preus. A millor servei –esperem que també futbol–, tot més car.

Això és el que diu l’informe per justificar la forta pujada de la taquilla general, confiant també en la plena recuperaci­ó del turisme internacio­nal. Catalunya està en disposició de rebre més de 15 milions de visitants cada any, i el seu poder adquisitiu és el que sedueix. Per a ells, els preus d’una entrada normal seran entre 45 i 70 euros a la zona més barata, fins a més de 110 euros per tiquet a la tribuna i al lateral. És una pujada del 15% respecte al que hi havia ara, i després s’aniran aplicant pujades del 2% interanual. Per això, s’aspira que el ticketing aporti un 26% més, fins a 73,8 milions l’any, per sobre dels 50 milions dels abonaments.

La consultora nord-americana, que s’ha posat de ple en el negoci de l’estadi del Reial Madrid, també considera que el futur de l’Espai Barça passa per les zones d’hospitalit­at i els esdevenime­nts, sobretot perquè Barcelona, a més de ser un destí de viatges molt popular, és el segon centre econòmic d’Espanya després de la capital. Allà, el salt és de gairebé tres vegades, fins a 95 milions, mentre que el museu pujaria a gairebé 80 milions.

És a dir, que gairebé 250 milions de l’Espai Barça –penso que hi ha cert optimisme en les xifres d’ocupació–, el 75% dels ingressos que han d’anar a pagar el deute, dependran de turistes i empreses que muntin esdevenime­nts. Així que llarga vida al turisme i una ràpida recuperaci­ó econòmica.

Una de les baules on la FIFA aspira a una profession­alització més significat­iva és en la dels intermedia­ris. Convertits en els dinamitzad­ors del mercat de fitxatges, el regulador mundial vol que estiguin obligats a complir una sèrie de requisits i, sobretot, passar almenys un examen en què demostrin coneixemen­ts sobre el sistema. I els resultats de la primera fornada de candidats deixa molt a desitjar: només un 52% van aprovar el test per ser agents homologats.

La consultora que avala el pla de viabilitat aposta per esdevenime­nts i zones d’hospitalit­at

▶ Un total de 6.586 candidats van sol·licitar inicialmen­t poder comptar amb llicència, però a l’examen només s’hi van presentar 3.800 persones i únicament els 1.962 han aprovat. Les revàlides per als suspesos arribaran el setembre del 2023 i el maig i el novembre del 2024. El punt trist de tot això és que l’examen és sobre qüestions que els que fa anys que operen haurien de conèixer a la perfecció: regulació de l’estatut del jugador i els traspassos; els diferents estatuts i codis de conducta de la FIFA, així com la nova regulació que estableix les normes del joc per als agents.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain