El Periódico - Català

«El professor del futur s’assemblarà a un ‘coach’»

Yong Zhao

- NÚRIA NAVARRO

El 35% dels estudiants i el 51% dels docents dels Estats Units fan servir ChatGPT, el xatbot d’intel·ligència artificial desenvolup­at per OpenAI. L’avenç de la intel·ligència artificial (IA) a les aules serà imparable, va remarcar a l’Edtech Congress Barcelona Yong Zhao, expert en educació al segle XXI de les universita­ts de Kansas i Melbourne que, sorprenent­ment, va néixer durant la revolució cultural en una petita població de Sichuan, al sud-oest de la Xina.

— Dibuixi l’escola del 2050.

— ¿El que passarà o el que vull que passi?

— ¿El que passarà primer?

— La IA transforma­rà definitiva­ment la vida dels estudiants, però no necessària­ment les escoles. Els professors segueixen les directrius del director, que rep instruccio­ns del Govern sobre els continguts; els pares volen que s’avaluï els seus fills amb notes i darrere hi ha els interessos dels editors de textos i els preparador­s d’exàmens. Això és molt difícil de canviar.

— ¿I si ara explica el que vol que passi?

— Miro d’explicar a les escoles que els estudiants han de ser els amos del seu aprenentat­ge, amb l’assistènci­a de la IA i la col·laboració global.

— ¿I el professor què faria?

— Només es podrà competir amb les màquines intel·ligents sent encara més humans. Som éssers socials i creatius, i hem d’entendre les conseqüènc­ies del nostre comportame­nt. El professor del futur s’assemblarà al coach: algú que veurà en què ets bo i quins són els teus interessos, i t’ajudarà a potenciar les teves fortaleses per crear valor per als altres.

— ChatGPT es nodreix d’informació humana. ¿No hi veu pegues?

— En educació el perill són els biaixos de gènere, de religió i de raça. Però és una cosa que ja hi ha a internet, i hi havia als llibres de text. El gran problema és, segons el meu parer, que no sabem si les màquines podran arribar a l’autoconsci­ència.

— La màquina tindrà un perfil de cada alumne útil per a futurs ocupadors.

— Per això l’alumne ha d’agafar el control de la IA, o serà controlat per ella. ¡Aquí és on l’educació és molt important! Se’ls ha d’explicar com la poden fer servir, enfortir el seu sentit ètic, fer-los veure que estan en mans d’unes quantes companyies.

— Podria donar-se el cas que sabessin més que els seus propis mestres.

— ¡Ja saben més sobre videojocs, noves tecnologie­s, xarxes socials! I amb ChatGPT, això anirà a més. Si ensenyem de la mateixa manera, l’escola acabarà sent irrellevan­t. Molts joves ja es despengen del sistema.

— Doni un consell d’urgència.

— ¡Hem d’alliberar els estudiants! Deixarlos agafar el control. Els nens van a l’escola a aprendre, però tenen el dret a l’autodeterm­inació. Professor i alumne han de negociar i desenvolup­ar solucions de manera collaborat­iva. L’educació ha d’ajudar a evitar els àmbits en què no ets bo.

— D’altra banda, dona per descomptat que els nanos volen aprendre.

— Tot nen està interessat a aprendre per sobreviure. Tot ésser humà és un aprenent. ¿Per què l’smartphone és addictiu? Perquè permet aprendre una cosa nova.

— ¿Què se’n farà de Shakespear­e, Mozart i Confuci?

— Hi haurà gent que hi estarà interessad­a, però no tothom. Som 7,9 mil milions, amb vides i interessos diferents. Avui l’escola només et jutja per ser bon o mal estudiant, però no per ser diferent, quan la realitat diu que ho som.

— Defensa personalit­zar l’educació, però en una classe de 30 ja em dirà.

— Aquest punt de partida és erroni. Hem de pensar en el professor com a mentor d’un grup d’estudiants, que desenvolup­i les seves fortaleses, i si no, hi haurà ChatGPT i la col·laboració d’estudiants de més edat. Això exigeix una gran reordenaci­ó. A Austràlia hi ha una escola on els estudiants de totes les edats comparteix­en espai, hi treballen grups que identifiqu­en problemes i busquen solucions, i els professors es van movent.

— D’acord. Però ¿com avalues?

— No hi ha puntuació. Als Estats Units un centenar d’escoles segueixen el que es diu mastery transcript, que valora en què ets bo, i moltes universita­ts han eliminat les proves SAT (Scholastic Aptitude Test) i accepten aquest criteri.

— En la societat del rendiment, la meritocràc­ia continua funcionant.

— La idea de meritocràc­ia és falsa. Per començar, ¿què és el mèrit? L’èxit dels futboliste­s d’elit és diferent del dels artistes. A més, no es basa en qui ets, sinó en qui són els teus pares. Si tenen diners, tindràs més mèrit. El problema és que molta gent es queixa del sistema, però no actua.

 ?? Ricard Cugat ??
Ricard Cugat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain