El Periódico - Català

Més pisos i accés a un lloguer assequible

-

Junts. Pacte a 30 anys vista que prioritzi el parc de lloguer assequible. Incentivar qui posa la seva vivenda de lloguer, en especial el petit propietari. Reclamar a l’Estat la cessió dels pisos de la Sareb. Prevenir els desnonamen­ts ampliant ajudes al lloguer. Impulsar la rehabilita­ció. Fórmules de tinença compartida i temporal per a l’emancipaci­ó dels joves. Aval per a treballado­rs amb dificultat d’accés a la vivenda privada. Pla de lluita contra les ocupacions delictives.

ERC. Els republican­s en fan una anàlisi que gairebé és un dard a Ada Colau. S’assegura que «el preu del lloguer ha pujat un 38,1% en els últims vuit anys i el cost del lloguer respecte de la renda de les llars és el més car de l’Estat, amb més persones sense sostre que mai i molts desnonamen­ts». La solució d’ERC és augmentar-ne l’oferta. Asseguren que posaran al mercat 20.000 pisos de lloguer nous, 8.000, a preu assequible.

Barcelona en Comú. Colau va prometre el 2015 que afegiria 8.000 pisos al parc públic en un mandat. No ho va fer. Aquesta vegada indica que el 2027 s’hauran afegit al parc 9.000 vivendes en els seus tres mandats (si governa un tercer) de les quals 4.000 ja són una realitat i d’altres estan en curs. Proposen mantenir la mesura que obliga les grans promocions i rehabilita­cions a cedir a la ciutat el 30% de les vivendes.

PP. El PP proposa una «tercera revolució urbanístic­a», per construir «40.000 noves vivendes» on «encara hi ha sòl disponible» (a la Marina de la Zona Franca o a l’eix Sagrera-Sant Andreu). També aposten per eliminar l’obligació de destinar el 30% de les vivendes d’obra nova a vivenda social. Volen augmentar l’oferta de «lloguer assequible», afavorir la rehabilita­ció i promoure la «conversió de plantes baixes en desús en vivendes individual­s assequible­s».

PSC. Pel PSC, l’accés a la vivenda és el principal problema. Proposen augmentar l’oferta amb 70.000 pisos més, la meitat, assequible­s, per arribar als 100.000 el 2050 i que siguin el 15% del total. Volen exigir que de les 10.000 vivendes protegides anunciades per la Generalita­t, 2.300 siguin a Barcelona. Prometen posar en marxa el Pla 500, que bonificari­a amb fins a 500 euros el lloguer a joves de fins a 35 anys que arrenden pisos de petits propietari­s.

 ?? Joan Cortadella­s ??
Joan Cortadella­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain