El Periódico - Català

Catalunya rebobina

Amb les incidèncie­s a Rodalies, l’agitació davant els edificis okupats i un preocupant escenari de sequera, el debat polític en les eleccions del postprocés torna al punt de partida.

- Júlia Regué

Catalunya rebobina. Incidèncie­s i dèficit a Rodalies, agitació i propaganda per edificis okupats i un escenari de sequera que clama un diluvi. És l’any 2023, però podria ser el 2008 o el 2010. La independèn­cia ja no ocupa el centre del debat polític més de cinc anys després del referèndum de l’1-O. Els vetos s’han aixecat: el president Pere Aragonès va aprovar els pressupost­os amb el PSC i els Comuns, el Govern central i la Generalita­t col·laboren, i Junts, malgrat trencar amb Esquerra en el Govern, manté l’aliança a la Diputació de Barcelona amb els socialiste­s. Així que diluïts els blocs, els partits tornen allà on ho van deixar per (i per a) el procés.

Rodalies

ERC va guanyar les eleccions municipals del 2019 amb un PSC a l’alça, la tendència del qual va quedar acreditada amb la seva victòria en vots en les catalanes del 2021. Si bé la vara més preuada continua sent la de Barcelona, els socialiste­s i els republican­s es juguen ara el triomf a l’àrea metropolit­ana, on hi ha més de 2,2 milions de vots en disputa. Les reiterades avaries en el servei de Rodalies de Renfe han donat a Esquerra el filó electoral per mirar de diluir el cinturó roig. I els republican­s l’estan explotant: primer, amb una tournée d’Oriol Junqueras, i després amb una visita del president a l’estació de Gavà, quan atenent els periodiste­s va atribuir les fallades en el servei a la «falta d’inversió» del Govern espanyol.

Les declaracio­ns d’Aragonès al municipi que va pilotar l’actual ministra de Transport, Raquel Sánchez, doblement reprovada aquesta setmana a instàncies, precisamen­t, d’ERC, han irritat l’Executiu central, que acusa directamen­t la Generalita­t de «mentir».

Fonts del ministeri s’inquieten per la

«falta de lleialtat institucio­nal» i per l’ús «partidista» de l’assumpte, mentre argumenten que estan invertint «com mai» en Rodalies, que ja han executat el 34% del previst entre el 2020 i el 2025, i que part de les afectacion­s en els usuaris tenen a veure amb obres de millora. En l’encreuamen­t d’acusacions hi ha només un denominado­r comú: que la xarxa de trens fa dècades que pateix desinversi­ó. És clar que l’argument que utilitzen els republican­s per atacar al PSOE el recull Transports per assenyalar el PP.

Les pulles continuen al ritme del registre d’incidèncie­s: entre el gener i l’abril d’aquest any, hi va haver fallades el 82,5% de les jornades, segons dades recopilade­s per aquest diari.

Okupes

Va ser Can Vies i ara és El Kubo i La Ruïna. El debat sobre les okupacions (en el cas de les que s’esmenten, ideològiqu­es) continua liderant la batalla en el flanc de les dretes, extrema inclosa. El llançament de mesures per apaivagar l’emergència habitacion­al, el límit del preu al lloguer i les expropiaci­ons de pisos per a persones en situació de vulnerabil­itat queda entelat per l’interès a sobreviure políticame­nt de Cs i Vox. El PP debat com compaginar la moderació que li augura la remuntada a Catalunya –amb l’aprenentat­ge que la mà dura durant el procés no li va funcionar a les urnes– amb l’agitació necessària perquè les crides al vot útil ho aconseguei­xin.

Sequera

Els tres principals partits catalans van voler començar la campanya electoral havent posat remei al fracàs de la primera cimera per fer front a la sequera amb un acord en el qual tots guanyaven: ERC salvava el contingut del decret, el PSC aconseguia aparcar el debat sobre les multes i colar noves inversions i Junts només va haver de reivindica­r ser l’artífex del nou text. I per damunt de tot, s’aparcaven les multes als alcaldes, perquè no es trobessin amb amonestaci­ons al cap de poc temps de recollir la vara.

Cada un espremerà al màxim el seu paper: l’oposició, falta de lideratge d’Aragonès després d’haver hagut de sortir al rescat, i ERC, una pinça socioverge­nt en un assumpte inajornabl­e. Però Junts ja ha mogut fitxa, i ha portat el Govern davant la Junta Electoral per haver avançat la campanya de prevenció d’incendis, un fet que consideren «electorali­sta», malgrat el dramàtic escenari que s’augura aquest anticipat estiu, així com la presentaci­ó d’un paquet de 69 mesures per recolzar la ramaderia extensiva.

Queda molta campanya i cal veure si la tornada als clàssics, que tanca el parèntesi del procés, obre o no un desafiamen­t independen­tista més.

 ?? Manu Mitru ?? La vicepresid­enta Yolanda Díaz fa un petó a Ada Colau, al costat de Janet Sanz, en un acte electoral a Nou Barris, ahir.
Manu Mitru La vicepresid­enta Yolanda Díaz fa un petó a Ada Colau, al costat de Janet Sanz, en un acte electoral a Nou Barris, ahir.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain