El Periódico - Català

Zelenski assegura que no necessita mediadors al veure’s amb el Papa

▶ El Pontífex cenyeix el seu paper en el conflicte a la realitzaci­ó de gestions humanitàri­es

- IRENE SAVIO

Volodímir Zelenski va fer ahir una breu (però carregada de trobades) visita a la capital italiana el moment clau de la qual va ser una reunió amb el papa Francesc. La cita entre tots dos, de 40 minuts de durada, es va centrar sobre «la situació humanitàri­a i política», va informar el Vaticà. «Li vaig agrair la seva personal atenció davant una tragèdia (que afecta) milions d’ucraïnesos», va comentar el president ucraïnès.

Va concloure així una esperada trobada que s’ha celebrat més d’un any després de l’inici de la guerra a Ucraïna. Però que sobretot va arribar després que Kíiv i el Vaticà no estiguessi­n sempre del tot a la mateixa pàgina per posar fi a l’escalada bèl·lica. Una distància que, durant la seva reunió, tots dos van semblar voler escurçar centrant-se en els aspectes en els quals sí que mantenen una visió comuna. Per exemple: l’ajuda que Francesc, gràcies al seu diàleg amb Moscou, pot donar per resoldre qüestions humanitàri­es.

«Tots dos van coincidir en la necessitat de continuar amb els esforços per donar suport a la població», va informar la Santa Seu.

El Papa també «va remarcar en particular la urgent necessitat de gestos d’humanitat cap a les persones més fràgils, víctimes innocents del conflicte», va afegir el Vaticà en el seu comunicat oficial. Un text que, per contra, no va incloure –com alguns esperaven– la reactivaci­ó del procés de pau entre Rússia i Ucraïna com un dels arguments tocats durant la conversa entre els dos.

Moment delicat

L’explicació potser es troba en el fet que el moment és particular­ment delicat. Aquest dilluns vinent està previst que comenci la visita a Europa de l’enviat especial de la Xina per al conflicte a Ucraïna, Li Hui, el propòsit del qual és buscar una solució a la guerra. La seva primera etapa serà precisamen­t Kíiv, però el camí sembla molt costa amunt. «No necessitem mediadors entre Ucraïna i l’agressor (Rússia)», va dir ahir Zelenski. «No té a veure amb el Vaticà, els EUA, l’Amèrica Llatina, la Xina i altres països al món. (El president rus, Vladímir) Putin mata a soles, no podem mediar amb ell», va afegir.

Tot i així, el Papa va fer un gest al·lusiu a les possibilit­ats de resolució pacífica durant l’intercanvi dels regals amb Zelenski. Francesc va optar per oferir a l’ucraïnès una petita branca d’olivera de bronze, símbol de la pau, juntament amb el Missatge per la Pau d’aquest any, el Document sobre la Fraternita­t Humana,

i el volum Una encíclica sobre la pau a Ucraïna. En canvi, el mandatari ucraïnès va triar una verge feta amb una armilla antibales, esquitxada per pintura vermella, i una pintura titulada Pèrdua, sobre la mort de nens durant el conflicte.

Altres victòries

Per la seva banda, Zelenski va aconseguir durant el seu trasllat romà altres victòries. En la seva primera reunió del dia, per exemple, el president italià, Sergio Mattarella, li va reiterar que Ucraïna té «el ple suport» d’Itàlia. «Estem plenament al seu costat. Benvingut, president», va dir l’italià al líder ucraïnès, en l’inici de les converses entre les dues delegacion­s, la italiana i la ucraïnesa. «Hi ha d’haver una veritable pau i no una rendició», va continuar el president transalpí.

En el mateix to, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, una convençuda atlantista, va definir com a «brutal i injusta agressió» de Rússia. I, a continuaci­ó, la mandatària va prometre que Itàlia continuarà subministr­ant armes a Ucraïna durant tot el temps que sigui necessari.

Tant el president com la primera ministra italiana manifesten el seu suport total a Ucraïna

 ?? Vatican Media / AFP ?? El papa Francesc, amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ahir al Vaticà.
Vatican Media / AFP El papa Francesc, amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ahir al Vaticà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain