El Periódico - Català

Som un país turístic

Empreses, entitats i institucio­ns acorden un full de ruta

- Santiago García-Nieto Santiago García-Nieto és president de la Confederac­ió Empresaria­l d’Hostaleria i Restauraci­ó de Catalunya (Confecat)

Fa unes setmanes, el president de la Generalita­t de Catalunya, Pere Aragonès, presentava públicamen­t el Compromís nacional per un turisme

responsabl­e, un document elaborat i consensuat els darrers mesos des dels diferents àmbits empresaria­ls, socials i de l’Administra­ció que treballem, implicats, pel bon desenvolup­ament de la indústria turística del nostre país i per maximitzar el retorn positiu cap al seu entorn.

La seva importànci­a per a Catalunya és cabdal i s’ha de posar en valor i reconèixer-la. Hem de considerar aquest document com un compromís de país que neix amb unes bases ben fonamentad­es, gràcies a les imprescind­ibles entitats i institucio­ns rellevants de tota índole que hi donen suport socials, empresaria­ls, acadèmique­s i públiques-, que han de ser garantia suficient per propiciar la seva continuïta­t en el futur. És, alhora, el full de ruta que guiarà el desenvolup­ament d’aquesta activitat amb visió de 20-30 anys, i ens permetrà, de manera col·lectiva, concretar i desenvolup­ar un nou model turístic a Catalunya més responsabl­e, innovador, ambiciós i equilibrat territoria­lment.

I mirant a Europa. Cal tenir present que bona part dels aspectes i reptes que recull el Compromís seran abordats per la Comissió Europea. Aquest document és, per tant, el clar gest d’un país que posa els llums llargs en qüestions d’índole global.

Destaco un aspecte que per a mi és fonamental. El Compromís reconeix Catalunya, de manera constructi­va i propositiv­a, com un país turístic. Això, que pot semblar anodí per a molts, és una reafirmaci­ó del pes estratègic d’aquesta indústria per al conjunt del país i les vessants social, econòmica i cultural. I és que, recordem-ho i estiguem orgullosos de dir-ho: som un país turístic.

I ho som gràcies a una indústria turística i hotelera que té un pes i una influència molt positiva en el dinamisme de Catalunya: generadora d’activitat econòmica i entrada de divises; tenint cura de les persones que hi treballen i en formen part, retenint, atraient i impulsant el talent, local i forà. Així mateix, és palanca per al desenvolup­ament d’altres sectors econòmics del país, en àmbits com la investigac­ió, l’esport, la medicina, les noves tecnologie­s, la moda o la gastronomi­a.

Igualment, ha estat una via especialme­nt rellevant per a la preservaci­ó, el foment i el coneixemen­t, arreu del món, de la nostra cultura, història, arquitectu­ra i productes de denominaci­ó d’origen catalana. Sense oblidar l’efecte amplificad­or que ha tingut vers la nostra llengua i l’impuls dinamitzad­or dels nostres recursos naturals. I som conscients que els catalans entenen i comparteix­en aquesta realitat. Així ho recull el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalita­t de Catalunya, que en l’estudi del 30 d’agost de 2022 informava que el 85% de les persones enquestade­s considera que el turisme té un impacte social al nostre país positiu o molt positiu, enfront d’un 7% que creu que és negatiu o molt negatiu

En els propers mesos i anys, tots els que ens hem sumat a aquest Compromís, i els que ho aniran fent, tenim la responsabi­litat de dur-lo a bon port, mantenint l’alt grau de consens assolit per a la seva concreció i respectant el to constructi­u, realista i responsabl­e que imprega cadascun dels reptes i objectius fixats. Per endavant tenim la tasca d’anar concretant i impulsant les accions pertinents que, amb bon criteri, ens permetran continuar esdevenint una de les destinacio­ns turístique­s més atractives a nivell global i, alhora, innovadore­s i responsabl­es.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain