El Periódico - Català

Mobilitat elèctrica, una oportunita­t per a la reindustri­alització

Quatre experts han debatut sobre les noves normatives i decisions tant a nivell europeu com nacional de la nova mobilitat i sobre com afrontar els reptes més imminents.

- Fran Garrido - Be Content

El 10 de maig va tenir lloc el debat organitzat per Prensa Ibérica en col·laboració amb ACCIONA sobre les solucions de mobilitat com a alternativ­a per mitigar els efectes del trànsit en el canvi climàtic. La trobada, moderada per la periodista Núria Bonet, va comptar amb la presència de Sara López González, consellera tècnica de l'Organitzac­ió Internacio­nal del Treball a Espanya; Enrique González Dueñas,

principal a Boston Consultori­a Group; Miquel Estrada Romeu, delegat de la UPC a l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia EIT Urban Mobility; i Miquel Isern, director industrial de Silence i Mobilitat d'Acciona.

En un món cada vegada més preocupat pel canvi climàtic i els seus efectes, l'increment dels costos de l'energia, i el benestar dels ciutadans, la transició cap a la mobilitat verda es confirma com un camí sense retorn. Per aquesta raó, a la taula rodona es va posar el focus en la gran oportunita­t que s'obre en el sector de la mobilitat elèctrica.

Situació actual

La reindustri­alització és cada vegada més una estratègia clau per a molts països europeus, que en els últims anys s'han adonat que és fonamental per millorar la seva economia, augmentar la seva competitiv­itat a nivell global i afavorir el benestar de la població. «Un bon exemple és el que estem fent des d'ACCIONA amb la fàbrica nova a Zona Franca, reindustri­alitzant unes antigues instal·lacions de Nissan, per condiciona­r-les a una realitat actual, que és verda i elèctrica i de fabricació de cotxes i motos», declarava Miquel Isern com a obertura de la trobada. D'altra banda, Sara López, assenyalav­a el bon moment d'Espanya «un terç dels 1,8 bilions d'euros del pla Next Generation estan destinats a inversions per a la transició digital i ecològica. A més a més, els pressupost­os dels últims 7 anys a la Unió Europea es destinaran a aquestes transicion­s». En aquesta mateixa línia es pronunciav­a Enrique González, «no han sigut anys bons, és un sector que necessita un impuls, però hi veiem optimisme, ganes de revitalitz­ar-lo i aprofitar totes les ajudes que hi pot haver i totes les iniciative­s, tant públiques com privades». Quant a la innovació, Miquel Estrada apuntava la importànci­a d'invertir a estimular l'aprenentat­ge per poder liderar a nivell internacio­nal. «Europa ha de canviar i apostar sobretot per la innovació, també en la mobilitat elèctrica. És necessari ajudar les empreses a innovar i a generar coneixemen­t per poder competir a nivell internacio­nal».

Casos d'èxit Silence – ACCIONA

La reindustri­alització de la planta de Nissan a la Zona Franca per part de Silence, filial d'ACCIONA, ha permès mantenir l'activitat fabril relacionad­a amb la mobilitat elèctrica i assegurar tots els llocs de treball. Es tracta d'un cas paradigmàt­ic, que pot marcar el camí a seguir en la indústria espanyola. «Estem parlant que Silence ha ocupat 60.000 metres quadrats, i és de les fàbriques de vehicles elèctrics més grans d'Europa. Per cada lloc de treball directe, es generen entre 6 i 10 llocs d'empreses limítrofes. És un bon punt de partida», confirmava Miquel Isern. «Necessitem projectes, i cal finançarlo­s. Esmentàvem alternativ­es de finançamen­t no convencion­als per

aconseguir que existeixin aquests projectes a futur, un camí per assegurar la continuïta­t de l'activitat industrial en aquestes zones» declarava Enrique González. Sara López feia èmfasi en la importànci­a que el procés sigui equitatiu: «El més important és que sigui una transició justa, que ningú quedi enrere. Nissan és un cas molt clar, llocs de treball que es perden i que passen a formar part de nous sectors. Miquel Estrada, posava èmfasi a saber valorar, aprofitar i reconduir l'experiènci­a especialit­zada. «El talent es pot comprar, es pot imitar, però generar-lo costa dècades. En el cas de Nissan hi havia un ecosistema preparat per desenvolup­ar tots aquests productes, i s'ha reconverti­t i canalitzat a altres finalitats».

Mobilitat elèctrica

La normativa i regulació existent de la nova mobilitat és important per garantir una transició adequada cap a aquest nou paradigma de mobilitat. La societat ha d'estar preparada per assumir aquest canvi i la ciutadania n'ha d'estar informada i educada. «Cada vegada més hem d'anar cap a un model que incideixi sobre els models de comportame­nt dels usuaris, que reguli la demanda i que aposti per aquest canvi cap a la modalitat verda», comentava Miquel Estrada. Miquel Isern exposava la transcendè­ncia del canvi d'inèrcia en un mercat industrial. «Un món fabricant de cotxes de combustió no és fàcil de canviar, però hem de fer entendre que en l'entorn urbà cal eliminar la combustió sigui com sigui. El vehicle elèctric no només ha de ser la moto, també el cotxe». En la mateixa direcció, Sara López destacava el canvi de mentalitat en la societat, tot i que el camí encara és llarg «anem a millor»: «És necessari complement­ar amb polítiques, no només que abordin el tema del transport d'una manera directa, sinó que incloguin molt més sectors, polítiques complement­àries, perquè així s'avançarà en aquesta transició ecològica».

Tecnologia

La situació actual del subministr­ament mundial ha generat la necessitat de fer una transició en el transport de passatgers i mercaderie­s, la qual cosa ens ofereix l'oportunita­t de millorar l'eficiència i promoure l'ús de tecnologie­s alternativ­es que fomentin la sostenibil­itat i la descarboni­tzació. El vehicle elèctric es perfila com una de les tecnologie­s més adequades per aconseguir aquests objectius, a causa de la seva eficiència energètica i el seu baix impacte ambiental. «El vehicle elèctric suposarà un canvi de paradigma en la mobilitat urbana. Ho veiem en les bicicletes i els autobusos, a aquest nivell és un sí. A nivell interurbà hi ha altres alternativ­es, la tecnologia no és tan madura, és una oportunita­t per explorar», afegia Miquel Estrada.

En els últims anys, la mobilitat elèctrica ha cobrat un paper cada vegada més important i han sorgit una gran quantitat de models de negoci que giren al seu entorn. «Aplicacion­s per gestionar sharings, temes de comprar vehicle sense bateria i pagar per servei... De models de negoci al voltant de la mobilitat elèctrica n'hi ha molts, i Europa segur que ha de fer eclosió», comentava Miquel Isern. Per la seva banda, Enrique González ho matisava: «És una combinació de solucions, no hi haurà una palanca clau. Es tracta d'aprofitar tot el que sabem de mobilitat elèctrica i combinar-ho amb altres tipus de solucions: mobilitat compartida, subscripci­ó... O tot el tema dels biocombust­ibles per a desplaçame­nts de més llarg radi». En la mateixa línia es pronunciav­a Sara López: «¿Vehicle elèctric? Per descomptat. Però també ha d'anar a través del transport públic, el foment del transport no motoritzat, vehicles híbrids... Sens dubte aquesta és la via, és pel que s'està apostant a nivell europeu i internacio­nal».

La mobilitat verda és un camí de no retorn per a les noves generacion­s

 ?? ?? Els participan­ts en la trobada, celebrada la setmana passada i organitzad­a per Prensa Ibérica amb la moderadora de l'acte d'El Periódico.
Els participan­ts en la trobada, celebrada la setmana passada i organitzad­a per Prensa Ibérica amb la moderadora de l'acte d'El Periódico.
 ?? GEORGINA ROIG ??
GEORGINA ROIG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain