El Periódico - Català

Obligats a fer de radiòlegs

- B. P.

La falta de radiòlegs sobrecarre­ga, encara més, els centres d’atenció primària de Barcelona i provoca que els metges de capçalera hagin d’interpreta­r radiografi­es. «La primària va a pitjor perquè, de fet, fem més tasques que fa dos mesos», assenyala una metge del CAP Besòs.

Falten profession­als en el sistema sanitari. No és només una qüestió catalana, sinó que passa a tot Europa. Una de les especialit­ats en què hi ha més escassetat és en radiologia. Aquesta realitat és la que explica que els metges de l’atenció primària s’estiguin veient obligats a interpreta­r proves de diagnòstic de la imatge (en concret, radiografi­es) perquè no hi ha prou radiòlegs per poder redactar aquests informes. «Ens angoixa perquè no n’estem segurs. Tenim l’opció de demanar una interconsu­lta [a l’especialis­ta], però triguen molt a respondre. Haver d’interpreta­r aquestes proves ens treu temps i ens provoca insegureta­t», assenyalen metges de família de Barcelona consultats per EL PERIÓDICO.

Els radiòlegs són els metges especialis­tes en radiografi­es i també en ecografies, TACs, ressonànci­es magnètique­s i radiologie­s vasculars. Aquestes últimes proves, més complexes que una radiografi­a, les fan especialis­tes en hospitals i sí que venen amb informes. El que denuncien ara aquests metges de família de Barcelona és una cosa que passa, des de fa temps, a diferents zones de Catalunya. Però, ara, també passa a l’atenció primària de la capital catalana. El 7 de març, l’Institut Català de la Salut (ICS) va enviar als metges de capçalera el Pla 2023 d’adaptació dels serveis de radiodiagn­òstic de primària a Barcelona ciutat, segons el qual només serien informades per un radiòleg les proves d’imatge urgents, de tòrax i pediàtriqu­es. El pla també inclou la formació de personal tècnic per poder fer ecografies, així com una oferta formativa específica en radiodiagn­òstic dirigida als metges de capçalera.

«Barcelona era l’única gerència de Catalunya de l’ICS en què s’informaven totes les radiografi­es [és a dir, que la prova anava acompanyad­a d’un informe mèdic del radiòleg], però com que ens vam quedar sense radiòlegs a la primària, ens arriben les radiografi­es de l’aparell locomotor sense informe», lamenta Meritxell Sánchez-Amat, metge del CAP Besòs. Denuncia que això s’ha passat a fer «d’un dia per l’altre» i que la suposada formació a metges de primària encara no ha arribat. «Tot això genera insegureta­t mèdica», insisteix. També posa el focus en la sobrecàrre­ga de treball que representa per als ja saturats metges: «La primària va a pitjor perquè, de facto, fem més tasques que fa dos mesos», assegura.

La Conselleri­a de Salut defensa que la interpreta­ció de la radiologia simple és «una competènci­a de tots els facultatiu­s», especialme­nt d’aquells amb un «perfil generalist­a» com metges de família, d’urgències i de medicina interna. «Hi ha un dèficit de radiòlegs, però el metge de família té formació per interpreta­r les fotografie­s», corrobora Laura Conangla, metge del CAP Doctor Robert de Badalona i membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitàri­a (Camfic). Conangla apunta que la falta de radiòlegs sí que ha suposat un «augment de les llistes d’espera» als centres hospitalar­is, com de fet ja està passant.

300.000 proves a l’any

La mateixa Societat Catalana de Radiologia reconeix la falta de radiòlegs en el sistema, una de les especialit­ats mèdiques que més acusen la falta de personal. «A cada plantilla de radiologia hi falten entre el 10% i el 20% de profession­als. I això passa quan el 85% de les decisions mèdiques es basen en les dades que aporten les proves radiològiq­ues i cada any augmenten el 15% les peticions d’aquestes exploracio­ns», assenyala Salva Pedraza, director de l’àrea d’imatge mèdica del Clínic i president de la Societat Catalana de Radiologia. Aquest departamen­t del Clínic fa 300.000 proves a l’any.

A més, destaca els «esforços», juntament amb la Conselleri­a de Salut, per «formar» més radiòlegs i augmentar-ne les places acreditade­s. «Durant la residència, els metges de família reben formació de radiologia de tòrax. A més, entre els CAPs i els hospitals hi ha circuits d’interconsu­lta, sempre hi ha un diàleg», defensa.

«Cada any les peticions de proves augmenten el 15% i a cada plantilla hi falten el 20% de radiòlegs»

 ?? ??
 ?? Ferran Nadeu ?? Imma Sánchez, pacient que ha d’esperar 10 mesos per un TAC.
Ferran Nadeu Imma Sánchez, pacient que ha d’esperar 10 mesos per un TAC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain