El Periódico - Català

El Govern espanyol garantirà el dret a l’oblit oncològic

El president Pedro Sánchez assegura que això permetrà als que hagin superat un càncer cinc anys enrere deixar «de ser discrimina­ts» al contractar crèdits, asseguranc­es o hipoteques.

- ISABEL MORILLO

El president del Govern, Pedro Sánchez, s’ha compromès amb les associacio­ns de lluita contra el càncer a implantar «immediatam­ent» el dret a l’oblit oncològic. Sánchez ha traslladat la iniciativa després d’una reunió a Sevilla assegurant que permetrà als que hagin superat un càncer fa cinc anys deixar de ser discrimina­ts o de patir condicions més costoses» a l’hora de poder contractar productes o serveis com crèdits, asseguranc­es i hipoteques.

El president va mantenir ahir al matí, a Sevilla, on va participar en un míting del PSOE, una trobada amb associacio­ns de lluita contra el càncer a les quals va traslladar el compromís de l’Executiu per implantar immediatam­ent al nostre país, a fi que estigui en vigor al juny, el dret a l’oblit oncològic. Per fer-ho efectiu, el Govern impulsarà una iniciativa legislativ­a destinada a declarar nul·les totes les clàusules basades en els antecedent­s oncològics que excloguin o que discrimini­n a l’hora de contractar productes o serveis.

La reforma evitarà que es puguin tenir en compte els antecedent­s oncològics de la persona assegurada per imposar condicions més costoses en els contractes d’asseguranc­es. Així mateix, establirà per primera vegada el dret a no declarar que s’ha patit càncer quan es contracti una asseguranç­a vinculada a un préstec hipotecari. Aquest nou dret podrà beneficiar totes les persones que hagin finalitzat un tractament oncològic cinc anys abans de la data de subscripci­ó del contracte.

Els càlculs indiquen que al voltant de dos milions de persones han superat el càncer però entre les seves seqüeles continuen existint algunes conseqüènc­ies alienes a la salut, com les traves a l’hora de demanar un crèdit o contractar una asseguranç­a personal. La Comissió Especial sobre la lluita contra el càncer del Parlament Europeu va demanar que es garanteixi el dret a l’oblit als pacients oncològics quan hagin passat deu anys des que van acabar el seu tractament, o cinc si van ser diagnostic­ats sent menors d’edat. Sota aquest nom, el de dret a l’oblit, el que es pretén és que les companyies d’asseguranc­es i els bancs no puguin tenir en compte el seu historial mèdic per discrimina­r-los. Tots els països europeus hauran de garantir el dret a l’oblit abans del 2025 i a Espanya ara deixarà de ser una assignatur­a pendent.

El 47% dels pacients oncològics ha tingut dificultat­s per demanar un préstec, el 70% al demanar una asseguranç­a de defunció i el 83% quan intentava contractar una asseguranç­a de vida, segons l’informe Joves i leucèmia: més enllà de sobreviure de la Fundació Josep Carreras. Les xifres parlen soles: tres de cada 10 pacients tenen dificultat­s per accedir a un lloguer i quatre de cada 10 a una hipoteca.

El dret a l’oblit es portarà a terme mitjançant la modificaci­ó del Reial decret legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidor­s i Usuaris i altres lleis complement­àries, i de la Llei del Contracte d’Asseguranç­a, van explicar fonts del Govern d’Espanya.

A la reunió d’ahir, que es va fer a la Delegació del Govern d’Andalusia, i va comptar amb la presència del ministre de Sanitat, José Manuel Miñones, Pedro Sánchez va voler agrair la tasca de totes les associacio­ns de lluita contra el càncer i va assegurar que «no té sentit que, després d’haver tingut una malaltia greu, a més siguin penalitzad­es amb condicions més costoses».

Molt camí per fer

Amb il·lusió, però amb incertesa. Així reben les associacio­ns de pacients de càncer l’anunci del Govern, que arriba després d’anys de lluita i reivindica­cions, sobretot en els últims mesos arran de l’esmentat informe de la Fundació Josep Carreras.

Fonts de l’Associació Espanyola contra el Càncer expliquen que és un avenç, però queden tasques per fer, «és només el principi d’un llarg camí, però ja és molt». Aquest camí es refereix, entre altres assumptes, que hi ha certs aspectes que continuen sense legislar-se, com per exemple la situació dels pacients que tenen una recaiguda anys després o que viuen de manera crònica amb la malaltia. «Està pensada per als afectats que van tenir un càncer quan tenien set anys i ara en tenen 40», afegeixen.

 ?? Cristina Quicler ?? Pedro Sánchez saluda una dona en un acte electoral a Sevilla, ahir.
Cristina Quicler Pedro Sánchez saluda una dona en un acte electoral a Sevilla, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain