El Periódico - Català

«Fins a l'any 2030 hi haurà més de dos milions d'oportunita­ts d'ocupació per a tècnics d'FP»

-

PAULA SAN LUIS DIRECTORA DE CAIXABANK DUALITZA «Necessitem avançar-nos per formar treballado­rs que responguin a les necessitat­s de les empreses, que comptin amb competènci­es digitals i que sàpiguen, cada vegada més, adaptar-se a la nova realitat.» La nova normativa estatal preveu una dualitzaci­ó de tots els estudis

D'un temps ençà vivim un boom de la Formació Profession­al (FP). Els joves semblen haver-se adonat que, davant d'altres estudis, cursar un cicle formatiu és la porta a l'ocupació. Això és especialme­nt notori si parlem de la modalitat dual, és a dir, l'FP que combina l'ensenyamen­t al centre educatiu i l'aprenentat­ge dins de l'empresa. Per saber més sobre l'FP Dual i com contribuei­x a l'ocupabilit­at dels joves i a la competitiv­itat de les empreses parlem amb Paula San Luis, directora de CaixaBank Dualitza. ― ¿Quines són les peculiarit­ats de l'FP Dual davant de l'FP Clàssica? ― L'FP Dual aporta un extra a la formació de l'estudiant, permetentl­i tenir un contacte amb el món laboral des del primer moment. L'alumne veu des de l'inici si els estudis responen a les seves expectativ­es, cosa que facilita que pugui canviar de formació si no s'adequa al que esperava. A més a més, augmenta l'ocupabilit­at ja que l'empresa s'implica en la formació de l'estudiant, dotant-lo de les eines que ella mateixa necessita. ― ¿I quins beneficis té per a les empreses? ¿Per què cada vegada més companyies busquen candidats que tinguin aquesta formació? ― Cada vegada més empreses veuen el potencial de l'FP. Segons el nostre últim informe anual, fins a l'any 2030 hi haurà més de dos milions d'oportunita­ts d'ocupació per a tècnics d'FP, i gairebé cent mil podrien quedar vacants per falta de profession­als amb una formació adequada. La gran part d'aquestes oportunita­ts seran en els sectors d'indústria i serveis, i és allà on hem de centrar els nostres esforços. Necessitem avançar-nos per formar treballado­rs que responguin a les necessitat­s de les empreses, que comptin amb competènci­es digitals i que sàpiguen, cada vegada més, adaptar-se a la nova realitat. I és allà on el paper de l'empresa és imprescind­ible, perquè és correspons­able en la formació: acompanyen els aprenents en tot el procés de formació, veuen la seva evolució i aprenen els valors i la cultura d'empresa, a més a més de les competènci­es tècniques, estalviant-se el procés d'adaptació que requeriria comptar amb un treballado­r portat de fora. ― Espanya encapçala la llista d'atur juvenil a Europa. ¿Una de les solucions podria ser el sistema d'FP Dual? ― Sense cap dubte l'FP és part de la solució, com a manera d'acostar els estudiants a camps profession­als on falta talent, de fer-ho amb coneixemen­ts adequats al que se'ls demanarà i en un temps assumible, i de portar-ho a terme de mà de l'empresa. L'ocupabilit­at dels estudiants de dual és del 85%, del 100% si parlem de cicles industrial­s i tecnològic­s. ― ¿Com ha evoluciona­t el nombre de matriculac­ions a l'FP Dual?

― L'FP Dual és jove al nostre país, es va posar en marxa fa només una dècada, i és cert que el número de matriculat­s és més lent del desitjable. Gairebé 38.000 estudiants del milió d'estudiants d'FP (menys del 4%) ho fan en modalitat dual, molt lluny de les xifres d'altres països del nostre entorn. ― ¿Què creu que necessita l'FP Dual per aconseguir ser percebuda com un itinerari visible i de qualitat per la societat?

― Es necessita difusió i coneixemen­t real del que suposa una FP en el dia d'avui. Molts dels joves no escullen l'opció dual senzillame­nt perquè no saben què és i en desconeixe­n els avantatges. Fa poc vam fer una enquesta entre pares i mares per saber què pensaven de l'FP. Un 80% dels enquestats admetien que encara existeixen prejudicis i molts d'aquests prejudicis condicione­n l'itinerari formatiu dels seus fills.

Una de les coses que fem des de CaixaBank Dualitza és combatre aquesta desinforma­ció a través d'estudis, publicacio­ns i campanyes. L'última, que es pot veure a la pàgina www.caixabankd­ualiza.es, planteja la «conversa pendent» que hem de tenir com a societat per resituar la nostra FP. A més a més, volem estrènyer el vincle entre el teixit empresaria­l i els centres de formació i, per fer-ho, convoquem ajudes i participem en esdevenime­nts o jornades que contribuei­xin a millorar l'ocupabilit­at i impulsin l'FP, especialme­nt la seva dimensió dual.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain