El Periódico - Català

BCN, epicentre del sud d’Europa

La disponibil­itat més gran de recintes de gran aforament i la proximitat amb la frontera francesa fan atractiva Barcelona enfront de Madrid a l’hora d’atraure grans figures internacio­nals, com és el cas de Coldplay, Beyoncé i Madonna.

- JORDI BIANCIOTTO

Tot i que allò de Madrid, quilòmetre zero pesa en la consciènci­a collectiva (i en la concepció radial de les vies de comunicaci­ó), la veritat és que Barcelona conserva un enorme poder d’atracció en el trànsit de les grans figures musicals internacio­nals cada vegada que dissenyen les gires europees. Actualitza la tesi l’exemple dels artistes que aquest 2023 situen a la capital catalana els únics concerts a Espanya: del ja vist i celebrat Bruce Springstee­n, amb el recent doblet a l’Estadi Olímpic, a noms del calibre de Coldplay, Beyoncé i Madonna.

¿Triomfalis­me barceloní? L’enunciat admet molts matisos i demana examinar cada cas un per un, ja que les raons per les quals un tour passa per una ciutat o una altra són variables. Però «la capital catalana sempre ha sigut atractiva i mai ho ha deixat de ser», afirma Pino Sagliocco, president de Live Nation Espanya, i aquí hi tenen un paper causes tan inamovible­s com la situació geogràfica, amb França a poc més de 150 quilòmetre­s de Montjuïc. Per a Gay Mercader, «aquest és el factor número u, perquè els equips de producció es continuen movent amb tràilers, no amb avions».

Un altre factor clau són els recintes. «L’Estadi Olímpic té més disponibil­itat que els estadis de Madrid perquè està alliberat de la Lliga», fa notar Sagliocco, amb la qual cosa pot acollir concerts a la primavera, per exemple (tot i que aquest avantatge se suspendrà l’any que ve amb l’arribada temporal del Barça, paral·lela a l’estrena del nou Bernabéu, dissenyat per acollir-hi xous en plena temporada). «I l’aforament del Palau Sant Jordi és un altre factor molt important», afegeix. Al Wizink Center hi caben entre 1.000 i 2.000 assistents menys i això fa «que la facturació potencial variï substancia­lment», destaca Albert Salmerón, president de l’APM (Associació de Promotors Musicals).

En realitat, molts dels artistes musicals van alternant les apostes per Barcelona i Madrid: s’espera que Springstee­n torni a la capital en l’extensió de la gira de l’any que ve, d’igual manera que Elton John actua aquest any només a la capital catalana perquè ja va passar per Madrid en la primera part del tour de comiat (2019). I costa imaginar que Metallica exclogui Barcelona del pròxim tour, que, per ara, sí que passarà per Madrid.

I sempre hi ha algun artista gros que esquiva la plaça catalana: aquest any, Guns N’ Roses, Björk (que no actua a la capital espanyola des del 2007 davant les dues visites barcelonin­es registrade­s des d’aleshores) o la parella Mötley Crue-Def Leppard. Però, per la seva banda, Coldplay i Madonna fa diverses gires que se salten Madrid (des del 2012 i el 2009). I hi ha la moda de repetir concerts en una única ciutat, només a l’abast dels «artistes que s’ho puguin permetre», indica Pino Sagliocco. Els quatre xous de Coldplay a l’Estadi en són el cas més aparatós.

D’altra banda, Barcelona rivalitza amb Madrid, moltes vegades amb desenllaç favorable, malgrat que en aquesta segona urbs «s’hi venen més entrades», afirma Gay Mercader. Qüestió demogràfic­a, tot i que en termes de regió metropolit­ana, les distàncies no són grans (6,3 milions d’habitants,

Madrid; 5,2, Barcelona), però en certs artistes es fan notar. «Jo he venut en vuit hores 110.000 entrades d’AC/DC a Madrid, i aquí he trigat dos dies per despatxar-ne 55.000», explica Mercader. És veritat que cada ciutat té els seus fetitxes: «Springstee­n té una passió per Barcelona, és indiscutib­le, i AC/DC la té per Madrid, on hi ha un carrer amb el seu nom».

Cinc dècades després dels inicis de Gay Mercader, Barcelona conserva una aura de «ciutat més avançada, la primera que es va obrir a l’electrònic­a, i a l’indie, i que conserva el lideratge en festivals», observa Albert Salmerón, que apunta al Primavera Sound, el Sónar i «d’altres, fins i tot des de la iniciativa pública, com és el cas del BAM». La capital catalana manté l’embranzida en temps de cert discurs (polític) a favor de la percepció d’un turbo Madrid, tot i que, ni allà ni aquí, hi hagi mai garanties que un estadi s’hagi d’omplir, com recorda Mercader: «Si no hi hagués risc, tothom seria promotor».

«Barcelona conserva una aura de ciutat més avançada», diu Albert Salmerón

Coldplay i Madonna fa diverses gires que se salten la ciutat de Madrid

 ?? Ferran Nadeu ?? Bruce Springstee­n durant l’última actuació a Barcelona, fa uns dies.
Ferran Nadeu Bruce Springstee­n durant l’última actuació a Barcelona, fa uns dies.
 ?? David Swanson ?? Elton John durant un concert a Los Angeles.
David Swanson Elton John durant un concert a Los Angeles.
 ?? Luis Eduardo Noriega A. ?? Madonna, en un xou a Medellín (Colòmbia).
Luis Eduardo Noriega A. Madonna, en un xou a Medellín (Colòmbia).
 ?? Arxiu ?? Beyoncé durant un concert de la gira.
Arxiu Beyoncé durant un concert de la gira.
 ?? Santiago Bluguerman­n ?? Moment d’una actuació de Coldplay.
Santiago Bluguerman­n Moment d’una actuació de Coldplay.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain