El Periódico - Català

El commovedor ‘Retorn a Raqqa’ guanya el DOCS València

El film, dirigit per Albert Solé i Raúl Cuevas, explica el retorn, una dècada després, del periodista al lloc on va ser segrestat.

- EL PERIÓDICO

Retorn a Raqqa, el commovedor documental que explica el segrest, captiveri i posterior alliberame­nt que el correspons­al de guerra d’EL PERIÓDICO Marc Marginedas va viure per part d’Estat Islàmic a Síria entre el 2013 i el 2014 ha guanyat el premi al millor documental de la secció Panorama en el certamen DOCS València.

El film, dirigit per Albert Solé i Raúl Cuevas, explica el retorn, una dècada després dels fets, del prestigiós periodista al lloc on va ser segrestat.

Sis mesos d’horror

Un captiveri que es va allargar durant sis mesos i que els realitzado­rs condensen en 78 intensos i emocionant­s minuts en un relat carregat de records propis, del testimoni d’alguns dels companys tancats que van experiment­ar el mateix fatal tràngol, i de les aportacion­s de familiars, amics i col·legues de redacció que van haver de gestionar una situació que, encara que són conscients del risc que en aquesta professió aquestes situacions es poden produir, mai són fàcils d’assumir personalme­nt ni emocionalm­ent.

A Retorn a Raqqa, el periodista Marc Marginedas rememora l’infern personal que van viure ell i tots els companys que es van veure privats de llibertat, amuntegats en condicions pèssimes i patint les tortures i el sadisme dels segrestado­rs abans de ser la majoria alliberats, tot i que no tots van tenir la mateixa sort. Aquest càstig cruel va acabar fatalment amb l’assassinat de diversos dels segrestats, com va ser el cas dels periodiste­s

James Foley, Alan Henning, Peter Kassig, David Haines, Kayla Mueller, Serguei Gorbunov i Steven Sotloff.

Pulcritud en l’anàlisi

La capacitat de mostrar l’horror que van viure tots els segrestats, la camaraderi­a entre els companys, i la pulcritud en l’anàlisi reflexiva sobre la situació d’un país sumit socialment en la xacra del terrorisme, afegit a la valenta decisió d’unir imatge real actual, arxius de l’època del segrest i vinyeta gràfica, no l’ha passat per alt el jurat.

Estava compost pels directors i guionistes Ana Ramón Rubio i Pau Martínez, i el cap de la secció Internacio­nal d’À Punt Vicent Montagud, que han valorat l’aposta arriscada i honesta atorgant-li el premi més prestigiós de la secció Panorama, centrada en llargmetra­tges de producció espanyola.

Dedicat a EL PERIÓDICO

«Agraeixo en primer lloc als directors, Albert Solé i Raúl Cuevas, l’interès per la història d’Estat Islàmic i el segrest de cooperants i periodiste­s a Síria. Dedico el premi a EL PERIÓDICO, que recolza i continua recolzant el periodisme de qualitat i la cobertura de conflictes, a la meva família i als meus amics, un suport emocional imprescind­ible perquè continuï fent aquesta feina», va explicar Marginedas tot just conèixer-se la consecució d’aquest premi que reconeix la qualitat d’un documental que ja ha passat per altres festivals de prestigi com la Seminci i que està disponible a la plataforma de streaming Movistar+, però també l’enteresa d’un periodista exemplar.

El periodista va agrair a Albert Solé i Raúl Cuevas l’interès per la seva història

 ?? El Periódico ?? El periodista Marc Marginedas agraeix el reconeixem­ent després de recollir el premi per ‘Retorn a Raqqa’.
El Periódico El periodista Marc Marginedas agraeix el reconeixem­ent després de recollir el premi per ‘Retorn a Raqqa’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain