El Periódico - Català

Quevedo, un número u sense levitar al Sant Jordi Club

- IGNASI FORTUNY

Quevedo sap que fa molt molt poc tenia al davant poques desenes de persones. Avui, si força una mica la vista per evitar enlluernar-se amb els focus, veu diversos milers esvalotant-se amb les seves cançons. Coneixedor que era una impensable rutina un any enrere, el raper canari és honest i agraït i ho reitera durant els seus concerts, com va fer aquest divendres en un Sant Jordi Club ple (4.620 assistents). «Estic complint un somni. Si no fos per vostès, jo no seria aquí», va dir abans d’anar-se’n.

Quevedo és un home, de 21 anys, en el seu moment. I per això va començar el concert amb Ahora qué (després de l’speech d’introducci­ó de Cruz Cafuné), aquell tema en el qual promet: «2023 coronar; 2024 desaparece­r». De la coronació disfruta, avalat i envoltat dels amics amb qui ha crescut en la música.

Divendres a la nit van passar per l’escenari artistes canaris (diverses banderes de les illes penjaven de colls d’assistents) com Sergio La Pantera, Juseph i Maikel Delacalle, companyia que va servir per explicar, sobretot, el camí (Piel de cordero, Chamaquita, Yatekomo...) fins a Donde quiero estar, el motiu d’aquesta gira i primer disc d’un xaval convertit en estrella global arran de la seva col·laboració amb el productor Bizarrap.

Aquesta cançó que es va mantenir en el número u mundial setmanes i setmanes que ha quedat per al record com Quédate tot i que aquest no sigui el seu títol.

«Gràcies per fer història amb mi», va dir La Pantera al protagonis­ta de la nit, que va tenir, almenys per al públic, un crescendo que es va tancar sense sorpresa (és clar, amb la seva sessió amb Bizarrap, tema que ja suma més de 1.200 milions de reproducci­ons a Spotify). Però molt abans d’això, quan s’havia consumit poc de l’hora i mitja del concert del canari, Yankee va tornar el xou al camí de Donde quiero estar fent evident que aquest era el gran reclam.

Quevedo va desplegar bona part dels temes de l’àlbum (Sin señal, Dame o Muñeca) abans que el productor Linton agafés pes en l’espectacle. Primer tocant el piano mentre el raper entonava una emocionant Me falta algo; després quan retrunyien els vents celestials de la base d’Ahora y siempre («‘Sigo con la misma cadena que tengo desde antes de ser cantante’», diu en aquesta cançó del 2021).

Disbauxa final

Quevedo, pròxim en els seus discursos, disfruta el seu èxit amb els peus enganxats a terra, sense levitar. I no es mostra fatigat malgrat el vertigen de l’últim any. El canari va buscar la disbauxa final amb una breu sessió de cançons aixecades per la música electrònic­a com Real G (no hi va ser Bad Gyal), Apa i Lacone a més de la presència de Lola Índigo per cantar junts El tonto.

Altres èxits com Playa del inglés

(«no sabeu com de surrealist­a és escoltar Myke [Towers] en un tema meu», es va sincerar) o la seguidíssi­ma Punto G van acabar servint de pont –també abans, envoltat de col·legues, va sonar el remix de Cayó la noche, alguna cosa així com el nou himne de les Canàries– per a l’esperat final que, com una beneïda llosa, es va treure de sobre amb l’ajuda de 4.620 persones que no dubtaran a respondre quina va ser la seva cançó del 2022: aquesta que no es titula Quédate.n

 ?? Ferran Nadeu ?? El canari Quevedo, divendres a la nit al Sant Jordi Club.
Ferran Nadeu El canari Quevedo, divendres a la nit al Sant Jordi Club.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain