El Periódico - Català

Entre la victòria i el drama

Xavi vol guanyar «al més aviat possible» la Lliga, un títol que donaria estabilita­t al Barça, mentre l’Espanyol transita angoixat per la cornisa del precipici, obligat a guanyar per mantenir viva la flama de l’esperança de Primera.

- MARCOS LÓPEZ

Xavi té pressa. Pressa per guanyar sense cap demora la seva primera Lliga com a entrenador del Barça. L’Espanyol, que només ha sumat quatre punts dels últims 30 en joc, té angoixa. És un derbi barceloní d’extrems que navega entre la victòria blaugrana –un triomf el portaria gairebé directamen­t a l’autobús per iniciar demà la rua per la ciutat després de quatre anys sense guanyar la Lliga– i el drama periquito, terroritza­t davant l’opció més pròxima de caure, una altra vegada, a l’abisme de Segona. El líder visita la llar del penúltim classifica­t, amb dos antics companys a les aules –Luis García i Xavi van estudiar junts el 2019 el curs d’entrenador­s a Las Rozas– convertits ara en els amos de les banquetes d’Espanyol i Barça.

Tots dos encarnen l’esperança d’un futur millor. En el cas de Xavi és present, almenys a la Lliga. No així a Europa, el nivell del qual és massa elevat encara per a un Barça, com va recordar l’entrenador, «en procés de reconstruc­ció». Acudir a Luis García va ser un exercici de nostàlgia i, alhora, d’entusiasme per part del club blanc-i-blau, desesperat com estava per redreçar un equip que viu perillosam­ent des de fa mesos al soterrani de la Lliga.

«L’Espanyol ha encertat amb Luis, la seva proposta és de les millors que vaig sentir en el curs d’entrenador­s», va dir Xavi sobre el seu antic company a la ciutat esportiva de la federació espanyola de futbol. «Va ser un curs en què vam compartir moltes coses, en què vam créixer molt i vam disfrutar de la nostra passió. Li agraeixo les seves paraules», va replicar minuts després el tècnic de l’Espanyol, submergit en una muntanya russa d’emocions, obligat a enderrocar aquesta nit el líder per evitar que el seu equip es desplomi del tot.

L’últim amb ‘Busi’

És un derbi ple de càrrega emocional, carregat de tensió. Serà l’últim de Busquets com a capità, esgotant ja els seus últims dies de blaugrana, mentre medita quan anuncia el seu pròxim destí. Potser, a l’Aràbia. «Busi és el millor migcampist­a que han vist els meus ulls. El millor de la història del Barça», va dir Xavi, que parla del seu «amic» i del plaer de dirigir el «jugador més intel·ligent» que ha vist mai. «La seva marxa ens perjudica com a equip, però encerta en la seva decisió», va afegir el tècnic, a qui toca trobar substitut (Zubimendi, de la Reial, seria el seu preferit) a un migcampist­a que no té cap recanvi. Ni a La Masia, ni tampoc fora.

Però Busquets se’n va en el millor moment. Just quan està a punt d’aixecar una Lliga, la primera en l’era post Messi, la primera en els quatre últims anys. «No, no s’acaba una era. N’estem començant una de nova», va afirmar el tècnic al ser

preguntat si el comiat del capità, l’últim vestigi que quedava d’aquell Barça de Guardiola que va assolir la perfecció (2009), implicava el final d’una etapa.

Canvis a la cúpula

«Tant de bo jugadors com Pedri o Gavi ens superin», va explicar Xavi, mentre recordava que «tancar el curs amb una Lliga i una Supercopa serà fer una gran temporada». No li falta raó, al tècnic. Aquests dos títols permeten que el seu projecte continuï tenint vigència, tot i que en el camí s’hagin anat perdent peces «capitals», aquesta va ser la seva definició, com la de Mateu Alemany, director de futbol, ideòleg i executor de la política esportiva de Joan Laporta en la seva segona etapa.

Se’n va el principal executiu just en el moment en què s’està dissenyant la planificac­ió de la temporada vinent, condiciona­da per un límit salarial superat, pendent, a més, de la incògnita de Messi, a qui el president (i Xavi) volen tenir de tornada. Tot i que sigui jugant a l’exili de Montjuïc.

No només marxa Alemany a la Premier, que encara no ha oficialitz­at el seu fitxatge per l’Aston Villa, sinó que Jordi Cruyff, el número dos en l’escalafó com a director esportiu, també s’està plantejant abandonar el Camp Nou coincidint amb el 30 de juny, dia en què expira el seu contracte. «Això és decisió del ‘presi’», va revelar Xavi. «Amb la baixa ja oficial de Mateu cal reestructu­rar una mica l’àrea esportiva. No hi ha res decidit. El Jordi és una persona lleial. Tant si es queda amb nosaltres com si marxa és una figura que s’ha de valorar moltíssim», va apuntar el tècnic, que no va parlar de Deco, favorit per succeir Alemany, instal·lat el club en la provisiona­litat.

El futur de Jordi Cruyff al Barça queda en l’aire després de l’adeu de Mateu Alemany

 ?? RCDE ?? Xavi i Luis García posen, ahir, al túnel dels vestidors de l’RCDE Stadium.
RCDE Xavi i Luis García posen, ahir, al túnel dels vestidors de l’RCDE Stadium.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain