El Periódico - Català

«A alguns els incomoda la meva pròpia existència»

Baltasar Garzón

- NÚRIA NAVARRO

Va ser el jutge dels GAL i del narcotràfi­c gallec, el que va perseguir Pinochet, el condemnat pel Suprem a 11 anys d’inhabilita­ció per les escoltes de la Gürtel. En aquests anys apartat de la carrera judicial, Baltasar Garzón ha fundat un bufet (ILOCAD), s’ha mogut pel tauler internacio­nal –defensa pro bono Julian Assange– i ha format nova llar amb la fiscal Dolores Delgado. Mentrestan­t, el Comitè de Drets Humans de l’ONU va dictaminar que la sentència de l’Alt Tribunal va ser «parcial i arbitrària», i que Espanya tenia «l’obligació» d’esborrar els seus antecedent­s penals.

— ¿Han esborrat ja els seus antecedent­s?

— No han fet res. Ho hem reclamat ja en tres ocasions a l’Executiu.

— No se sent reparat, llavors.

— Quan el comitè de l’ONU va emetre el dictamen, ho vaig comunicar a la meva mare –té 93 anys, està lúcida i porta la meva agenda– i em va preguntar: «Fill, ¿això és bo per a tu? Doncs per a mi també». Una estona després, al xat familiar, va escriure: «He de comunicar-vos a tots que avui el tribunal més important del món ha donat la raó al meu fill. No necessitav­a que diguessin que era una injustícia, ja ho sabia. I Deú m’ha deixat a la Terra per veure-ho». A partir d’allà, m’és igual el que digui la Sala Segona o el Papa de Roma.

— ¿El cos li demana tornar a la maça? Diuen que no hi està gaire posat.

— Des de molt jove vaig voler ser jutge, professió que em van treure sense justificac­ió. Jo sol·licito que em reposin en la posició que tenia. El que faci després serà una decisió personal. Tinc 67 anys i crec que dono joc encara, però no sé si reconeixer­an el dret quan ja no pugui exercir-lo.

— ¿Amb vostè va començar la instrument­alització moderna de la justícia?

— El desenvolup­ament més evident del lawfare, de la guerra jurídica, per atacar líders i lideresses progressis­tes és a Llatinoamè­rica, però cada vegada més s’instal·la a Espanya, amb casos com el mateix procés o el meu propi procés. Quan es prostituei­x la democràcia, es corre el risc de perdre-la.

— Fiscals conservado­rs s’han reunit amb Feijóo. ¿Com ho veu?

— Els fiscals en exercici en la més alta categoria, com el fiscal Narváez o la senyora Madrigal, no poden atacar el Govern ni participar en estratègie­s quan després han de seguir amb la seva activitat jurídica.

— ¿No té ganes de tornar a la política?

— En absolut.

— El 2017 va impulsar, juntament amb Julio Llamazares, la plataforma Actúa.

— M’interessa el que faig: denunciar la situació i cridar al consens de les forces progressis­tes. Llavors vaig creure –i continuo creient– que es perden molts esforços amb divisions que només condueixen a afavorir la dreta. No podem permetre que s’entronitzi les forces ultraconse­rvadores, algunes de contingut clarament feixista.

— Alguns, Ayuso per exemple, estan preocupats pel «totalitari­sme comunista».

— ¡Una collonada! Aquesta senyora vol perforar la base electoral de Vox i obtenir una majoria absoluta per governar amb una política neoliberal d’allò més casposa.

— A vostè el titllen de «chavista», de «defensor de corruptes».

— A alguns els incomoda la meva pròpia existència. La veritat és que, després d’anys de servei públic en diferents fronts, hi ha poc que em pugui molestar. Com m’aconsellav­a el meu pare, tinc l’esquena molt ampla.

— ¿El molesta que tafanegin en la seva vida privada, al costat de la fiscal Delgado?

— No n’hem donat gaire ocasió més enllà d’algun viatge a un lloc públic. Fem una vida molt normaleta, disfrutant de la família i dels nostres gossos.

— Ella serà nomenada fiscal en cap de Drets Humans i Memòria Democràtic­a del TS.

— Que jo sàpiga no ha sortit la plaça.

— Hi hauria xocs d’interessos.

— La meva fundació, compromesa amb la defensa de la memòria democràtic­a i la lluita contra la impunitat, és compatible amb els que s’alineïn. I Dolores sempre s’ha alineat.

— Reconeixer­à que sempre es busca problemes. ¿Dorm bé?

— Les hores que dormo, que no són més de tres, les dormo molt bé.

— ¿No l’assetgen les seves ombres?

— ¿Ombres? Molts, quan es posen a explicar-les, s’atribolen. Jo segueixo les doctrines de Marc Aureli i d’Epictet, faig un examen de consciènci­a diari i miro de corregirme l’endemà.

— El seu bufet defensa investigat­s del cas Villarejo. ¿És recurrent en el seu examen?

— No els porto, i no porto el control de tot. Quan em van condemnar vaig prendre la decisió de no intervenir mai en cap procés penal espanyol. I malgrat que la porta giratòria per a mi no funciona, encara es fiquen amb mi.

 ?? David Castro ??
David Castro
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain