El Periódico - Català

Les farmàcies adverteixe­n que la falta de medicament­s «anirà en augment»

▶ Laboratori­s i distribuïd­ores s’acusen mútuament de desviar productes a la resta d’Europa per vendre’ls més cars Els experts plantegen la pujada de preus com a possible solució ▶

- EDUARDO LÓPEZ-ALONSO

El desproveïm­ent de medicament­s a les farmàcies espanyoles ha augmentat sense parar en els últims anys. L’última dada de l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris (AEMPS) apunta que actualment un total de 740 fàrmacs a Espanya tenen problemes de subministr­ament, més de 881 en els últims tres mesos. Aquesta xifra gairebé triplica l’existent fa quatre anys. La ineficiènc­ia de la indústria desferma inquietud al sector farmacèuti­c però encara no s’ha consensuat una solució per a un problema complex considerat multifacto­rial. Entre les causes destaquen els increments de demanda puntuals, els problemes de proveïment d’envasos, la falta de subministr­ament de matèria primera de la Xina i l’Índia i l’augment de les exportacio­ns paral·leles.

El president de la Federació d’Associacio­ns de Farmàcies de Catalunya (Fefac), Antoni Torres, alerta que la situació, a més a més, empitjora: «El desproveïm­ent de medicament­s a Espanya anirà en augment, afectarà més molècules i més rellevants». Laboratori­s i distribuïd­ores s’acusen mútuament de ser els causants de la proliferac­ió de desviacion­s de producte cap a països d’Europa amb preus regulats de venda més alts. Segons Torres, les diferèncie­s de preu són elevades entre Espanya i part de la resta d’Europa, de l’ordre del 50% de mitjana amb Alemanya, tot i que assegura que en algunes presentaci­ons concretes de medicament­s poden arribar a multiplica­r per set el preu de venda regulat a Espanya. «El sistema sanitari actual amb baixes inversions, salaris baixos i preus de medicament­s baixos no és sostenible. Els preus dels medicament­s continuen baixant dues o tres vegades per any», assegura. Però no existeixen estudis fiables que comparin preus a Europa i els laboratori­s tendeixen a ser gelosos amb aquesta informació.

En el marc europeu s’estan buscant fórmules per mitigar el problema, que inclouen un sistema d’ajuda entre països per a casos de desproveïm­ent. També és sobre la taula la fixació de forquilles de preus dels medicament­s en el mercat comunitari, la creació d’un llistat de fàrmacs estratègic­s i la limitació dels moviments de productes farmacèuti­cs a la UE.

Tempesta perfecta

La lluita per acotar la despesa en salut empresa en l’última crisi del 2008 va portar a una contenció del pressupost públic en medicament­s de la qual els laboratori­s encara no s’han recuperat. El context de baixos preus va afavorir la producció de principis bàsics a la Xina i la seva manipulaci­ó a l’Índia, que els últims anys ha vist créixer el seu PIB al mateix temps que el seu consum intern de medicament­s i els seus problemes per assegurar el subministr­ament a l’estranger. Com a conseqüènc­ia, s’ha anat preparant una tempesta perfecta en la qual la dependènci­a europea de l’exterior s’ha aguditzat. La pandèmia va evidenciar encara més el problema.

La patronal Farmaindus­tria considera que «el baix preu de determinat­s medicament­s al nostre país convida els majoristes a exportar selectivam­ent productes a altres països on els preus són més alts. Això és una pràctica legal, però que afecta els mercats nacionals. Les nostres companyies notifiquen a l’autoritat sanitària quins volums de medicament posen a disposició del mercat espanyol –considerat per a les nostres companyies associades com a estratègic–, però les empreses posteriorm­ent no poden garantir que aquest producte no surti d’Espanya».

En opinió de les distribuïd­ores, agrupades en la patronal Fedifar, «la responsabi­litat dels desproveï-ments per part de les distribuïd­ores és reduïda per la seva posició en la cadena, els responsabl­es són els laboratori­s». Les distribuïd­ores ressalten que el problema principal han sigut fins ara «els pics de demanda. El que fan les distribuïd­ores és demanar producte als laboratori­s. Bona part dels problemes van venir de l’envasament i l’elaboració de prospectes».

Per a Torres, és cert que existeixen raons estructura­ls i accidental­s, i també causes globals per als desproveïm­ents que pateix Espanya. Entre les primeres explica el cas d’Ozenpic, per exemple, que es fa servir amb una dosi setmanal per millorar els nivells de sucre (glucosa) a la sang en adults amb diabetis mellitus de tipus 2 i per reduir el risc de problemes cardiovasc­ulars seriosos com poden ser un atac cardíac, un atac cerebral o la mort en adults. El problema és que s’ha utilitzat també per aprimar-se, cosa que ha causat un desproveïm­ent inesperat per una demanda més gran de la prevista.

Fàrmacs alternatiu­s

Entre les causes estructura­ls que abonen el desproveïm­ent destaca últimament, per exemple, la falta de subministr­ament de xarop infantil en antibiòtic­s, encara que puguin existir alternativ­es en sobres, càpsules o comprimits. En aquests casos els farmacèuti­cs proposen també tenir més capacitat per oferir alternativ­es farmacològ­iques i «amb criteris més amplis». Plantegen «no obligar els farmacèuti­cs a dispensar el medicament més barat», ja que les diferèncie­s de preus entre fàrmacs similars són generalmen­t molt reduïdes i aquesta obligació concentra la demanda i elimina alternativ­es.

La patronal Farmaindus­tria també advoca per l’alça dels preus regulats. El seu director general, Juan Yermo, defensa establir millores en el procedimen­t de fixació de preus i finançamen­t públic de medicament­s i establir un model «àgil, predictibl­e i eficient». «La meta és assequible, però requereix una reforma en profundita­t. És necessari reformular el sistema de preu i finançamen­t; la metodologi­a d’avaluació; la funció, els terminis i l’estructura dels informes de posicionam­ent terapèutic (IPT) que acompanyen els nous medicament­s, i els mecanismes d’accés precoç als fàrmacs que aportin més benefici clínic als pacients», concloïa Yermo recentment.

Europa explora mecanismes com l’ajuda entre països o la fixació de forquilles de preus

 ?? Joan Cortadella­s ?? La treballado­ra d’una farmàcia busca un medicament al magatzem de l’establimen­t.
Joan Cortadella­s La treballado­ra d’una farmàcia busca un medicament al magatzem de l’establimen­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain