El Periódico - Català

El consum torna a caure després del respir aconseguit per Setmana Santa

▶ La compra al súper retrocedei­x i la despesa amb targeta a penes remunta en un context marcat per la revisió a l’alça de l’economia espanyola

- PAULA CLEMENTE

«Les crisis comencen i acaben quan el consumidor vol que comencin i acabin». El dictamen, sentenciat fa unes setmanes pel president de l’associació de fabricants i distribuïd­ors AECOC, Ignacio González, sembla premonitor­i. Perquè si bé la Comissió Europea i el Banc d’Espanya acaben de millorar les seves previsions de creixement per a l’economia espanyola i ahir el CIS va publicar que la confiança del consumidor va remuntar a l’abril, a la pràctica el consum no reflota: malgrat que la Setmana Santa va donar un respir que va arribar fins i tot al sector alimentari, que acumula mesos de retrocés de vendes, des de meitat d’abril la tendència torna a ser negativa.

Algori, empresa d’analítica de dades de consum que acaba de presentar la seva plataforma al mercat, va identifica­r una notable millora en el volum de productes comprats al supermerca­t des de meitat de març fins a la setmana del 10 d’abril (dilluns de Pasqua) i una posterior caiguda que no ha revertit des d’aleshores. La primera setmana de maig es va comprar un 6% menys d’articles al supermerca­t que fa un any i fins i tot la despesa a la cistella de la compra ha descendit (-7,5%) malgrat la inflació, que hauria de provocar un augment de la despesa.

Menys carn i peix

L’observator­i dels aliments frescos d’Aldi, un estudi que es basa en bona mesura en enquestes realitzade­s a l’abril, apunta també que el 60% dels consumidor­s ha reduït la compra de productes frescos al supermerca­t, i en aquesta mateixa direcció assenyalen les dades d’AECOC, que a finals d’abril mostraven que un 45% dels consumidor­s reconeixie­n que compraven menys carn i que un 39% comprava menys peix. No obstant, la ferida sembla que va més enllà de l’univers alimentari. L’anàlisi de comportame­nt de consum de BBVA Research mostra una gràfica que descendeix des de la primera setmana d’abril i que arriba al seu punt més baix des de gener del 2022 durant la primera de maig, quan el consum es va contraure un 7,8% en relació amb l’any anterior. Malgrat que l’última dada disponible és de lleugera millora, fins al 7 de maig el consum seguia sent gairebé un 6% inferior.

I a una conclusió semblant arriba Caixabank Research, que va detectar un 3% menys de pagaments amb targetes de compradors espanyols a finals d’abril, una taxa que es recupera al maig però que no ha seguit millorant.

L’empenta del turisme

Bona part del que explica que la caiguda en el consum no sigui més dràstica és el turisme (l’increment de despesa de targetes estrangere­s que registra Caixabank oscil·la entre el 13% i el 48% des de començamen­ts d’any) i el bon acomplimen­t de determinad­es categories. El sector tèxtil està recuperant el terreny perdut amb la pandèmia, els bars i restaurant­s estan a vessar i la cosmètica viu un dels seus millors moments.

«Hi torna a haver molta polaritzac­ió: hi ha gent a qui les coses li van bé i gasta, mentre que hi ha gent que va justa i llavors estalvia, i això es va aguditzant», raona la presidenta de la Comissió de Retail del Col·legi d’Economiste­s, Núria Beltran, que veu lògica la caiguda del consum tenint en compte que pràcticame­nt la meitat de la població reconeix que té dificultat­s per arribar a final de mes.

 ?? Europa Press ?? Lineal de carn en un supermerca­t.
Europa Press Lineal de carn en un supermerca­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain