El Periódico - Català

Gasolina com abans de la guerra

El gas, l’electricit­at i els carburants han recuperat els preus anteriors a l’esclat del conflicte d’Ucraïna. La caiguda de la demanda ha contribuït al descens.

- SARA LEDO

Els preus de l’energia tornen a una aparent normalitat. Un any després de l’inici de la guerra d’Ucraïna i després d’arribar a nivells històrics l’estiu passat, el gas, l’electricit­at i els carburants tornen als preus d’abans. Des de finals del 2022, la cotització del petroli a nivell internacio­nal (barril de Brent), ha passat de 85 dòlars a uns 75, tot i que més abrupta ha sigut la caiguda del gas natural, que ha passat de 140 euros per megawatt hora (MWh) a posar-se per sota dels 30 euros. Lluny en els dos casos dels rècords de 130 dòlars i més de 300 euros, respectiva­ment, a què van arribar l’any passat. En el cas del mercat espanyol, el preu del gas se situa en els 25 euros.

«Hem tingut un hivern més suau que els últims anys i la reacció dels països europeus a la guerra, amb caigudes de la demanda, ha comportat que els inventaris en els emmagatzem­atges subterrani­s siguin molt elevats per les dates en què estem», explica el president de la patronal Sedigas, Joan Batalla. «Estem en una situació moltíssim millor que l’any anterior. Al juliol hi havia un risc real de talls de subministr­ament. En la situació actual no es produiran pics com l’any passat. En el mercat de futurs el preu en el tercer trimestre se situa al voltant de 30 euros per MWh», afegeix.

Calma tensa

Un dels sectors més afectats pels elevadíssi­ms preus del gas de l’any passat va ser la indústria intensiva, que es va veure obligada a parar moltes de les seves fàbriques després de l’inici del conflicte a Ucraïna. El desembre del 2022 i el gener del 2023, el consum de gas industrial es va reduir un 40% respecte a un any normal (2019 o 2021). Aquesta caiguda del consum es deu únicament, segons la patronal del sector, a destrucció de la demanda que encara no s’ha recuperat. A l’abril la reducció s’ha suavitzat fins al 20%, respecte a l’habitual, el mateix descens que durant la pandèmia.

«Vivim una calma tensa. Al desembre ningú diria que tindríem preus per sota de 30 o 25 euros per MWh perquè al setembre estaven a 250. Les estratègie­s (de compra de gas) són anuals i qui no es va arriscar és probable que no estigui disfrutant d’aquesta baixada de preus», afirma la presidenta de la patronal GasIndustr­ial, Verónica Rivière, que afegeix: «Encara hi ha molta incertesa per veure com es recupera l’Àsia, quin fred farà el pròxim hivern i si continua la sequera. També les nuclears a França i si es genera més electricit­at. Hi ha moltes variables».

La generació elèctrica és, precisamen­t, un altre dels beneficiat­s de la caiguda de la cotització del gas pel seu efecte contagi en la formació del preu de la llum. Tant és així que des de mitjans de febrer l’excepció ibèrica no ha hagut de funcionar. L’electricit­at en el mercat majorista es va situar l’últim mes en una mitjana de 71 euros per MWh. El responsabl­e d’operacions d’Enerjoin, Carlos Martín Graña, posa el focus en el descens del consum. «Estem en una tempesta perfecta perquè els venedors tenen sobrecapac­itat per vendre, tant en el cas del gas com de la generació elèctrica, gràcies a les renovables, i hi ha pocs compradors per la caiguda de la demanda, i per això els preus s’enfonsen», conclou.

 ?? Ferran Nadeu ?? Un conductor fa provisió de gasolina en una estació de servei.
Ferran Nadeu Un conductor fa provisió de gasolina en una estació de servei.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain