El Periódico - Català

La selecció de personal puja al carro de la IA

▶ El 16% de les empreses espanyoles ja utilitzen aquestes eines en els processos

- GABRIEL UBIETO

La irrupció dels models de llenguatge interactiu­s promet disparar l’ús d’intel·ligència artificial (IA) en processos de reclutamen­t. Un ús que ja fa temps que va a l’alça i que en el cas de les grans consultore­s i ETTs regeix en la meitat de les contractac­ions que gestionen. Els programes com ChatGPT ja serveixen per ajudar les empreses a buscar el millor candidat i filtrar milers de currículum­s definits, així com el treballado­r, a l’hora d’entrenar-se per a l’entrevista i reformular el currículum per adaptar-lo al llenguatge dels algoritmes i que així l’acabin prioritzan­t.

Segons una enquesta d’Infojobs, el 16% de les empreses espanyoles utilitzen eines d’IA en els processos de selecció o tenen previst utilitzarl­es l’any vinent. No obstant, empreses especialit­zades en reclutamen­t com Adecco ja la utilitzen en la meitat dels processos.

Cribratge

«Un consultor treballa 40 hores a la setmana, la intel·ligència artificial està operativa les 24 hores els set dies de la setmana», afirma la directora d’atracció de talent d’Adecco, Sara Álvarez. ¿En què s’utilitza la intel·ligència artificial? Principalm­ent en el cribratge de candidats, és a dir, separar el gra de la palla quan en una oferta de feina hi ha molts candidats.

Tot i que també es fa servir –i cada vegada més– quan les empreses busquen perfils específics i no els troben. Llavors els algoritmes hi intervenen per localitzar, tant via bases de dades internes com xarxes socials com LinkedIn, persones que no estan buscant feina activament però que sí que encaixen amb el que busca la corporació. Tot i que en aquest aspecte «encara està una mica verd», segons matisa el conseller delegat de Ceinsa, Josep Capell. El màxim responsabl­e d’aquesta consultora amb 30 anys d’experiènci­a augura que la sofisticac­ió dels processos esmentats anirà a més. També apunta al segment de negoci que s’obrirà per a aquelles firmes que creïn programes que llegeixin amb precisió les paraules clau que utilitzara­n altres programes per buscar candidats. I per un mòdic preu ofereixin a les persones que volen aquesta ocupació un avantatge tàctic respecte a la resta de candidats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain