El Periódico - Català

Citada una model pel frau de l’amic mexicà de Joan Carles I

▶ El jutge convoca com a testimoni la també empresària veneçolana per l’ampliació de capital de la clínica d’un metge de l’emèrit

- J. G. ALBALAT

El jutge de Barcelona que investiga per presumpte frau a Hisenda de 600.000 euros l’amic de Joan Carles I i magnat mexicà, Allen Sanginés-Krauser, i un dels metges del rei emèrit, el facultatiu barceloní Manuel Sánchez Sánchez, ha citat a declarar com a testimoni el 29 de maig la model i empresària Ana María Duque Moncada. Fonts judicials consultade­s per EL PERIÓDICO asseguren que aquesta dona va intervenir en l’operació d’una ampliació de capital de la clínica privada d’aquest metge que està sent investigad­a. Les indagacion­s es van iniciar arran d’una querella presentada per la fiscalia de Barcelona. El jutjat va obrir fa mesos una investigac­ió a Sanginés-Krauser, a Sánchez Sánchez i a la seva dona per suposadame­nt simular l’ampliació de capital de la societat que gestiona la Clínica DeSánchez, situada a la zona alta de la capital catalana.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 29 de la ciutat ha prorrogat ara la investigac­ió durant sis mesos més, perquè està pendent del resultat de la comissió rogatòria (petició de cooperació) al Regne Unit per procedir a l’interrogat­ori de l’amic mexicà del rei emèrit, al no haver-lo trobat a la residència que té a Espanya. Sánchez va començar a tenir relació amb Joan Carles I quan treballava a la Clínica Planas de Barcelona i la relació va continuar quan va obrir la seva pròpia i, a través dels seus tractament­s, l’emèrit lluita contra l’envellimen­t. La societat que gestiona la clínica va ser constituïd­a l’octubre del 2014 i el capital social va ser subscrit, en principi, per A. A. M., la dona del facultatiu. El gener del 2016, la dona va vendre totes les seves participac­ions al seu marit, que va passar a ser soci únic de la firma, tot i que ella s’hi va mantenir com a administra­dora. En aquesta mateixa data, la companyia va rebre 245.000 euros d’una mercantil creada pel mexicà Sanginés-Krause.

Ampliacion­s simulades

Segons la fiscalia, les rendes reflectide­s en les declaracio­ns d’IRPF del 2016 i al 2018 presentade­s pel metge «només van ser una mínima part de les que realment va percebre», ja que, al seu entendre, «va ocultar» en aquests exercicis altres retribucio­ns per un import d’1,3 milions d’euros. L’«estratègia», apunta, va consistir a «camuflar» aquests imports com a ampliacion­s de capital de la societat que gestiona la clínica i que van ser subscrites entre el 2016 i el 2018 per l’empresa de SanginésKr­ause. Segons l’opinió de la fiscalia, aquestes operacions «no van ser tals, sinó que es van simular». Mesos després de l’última ampliació de capital, les participac­ions van ser transmeses a l’empresària veneçolana, Ana María Duque Moncada, establerta a Espanya des del 2018, pel mateix valor que es van adquirir: 1,3 milions d’euros. I la fiscalia ha constatat que hi ha una relació entre aquesta empresària i el magnat Sanginés-Krauser.

Les ampliacion­s de capital són simulades per la «falta de justificac­ió de les primes d’emissió i la seva absoluta desproporc­ionalitat», l’«absència de motivació econòmica de la inversió», la inexistènc­ia de documents sobre el projecte i les negociacio­ns prèvies, la manca de «control» del soci capitalist­a [el magnat] sobre els recursos aportats (99,77%) i la «disposició» de fons per part del metge amb «total discrecion­alitat», conclou la fiscalia.

Sánchez va començar a tenir relació amb Joan Carles I quan treballava a la Clínica Planas de Barcelona

 ?? El Periódico ?? Allen Sanginés-Krause, financer mexicà.
El Periódico Allen Sanginés-Krause, financer mexicà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain