El Periódico - Català

Candidats que esborren sigles

De Xavier García Albiol a Xavier Trias, són alguns els alcaldable­s que busquen ampliar les seves bases electorals mirant d’esquivar els logotips oficials dels seus partits. En altres casos, sobretot en municipis més petits, s’intenten mantenir marques ja

- FIDEL MASREAL CARLOTA CAMPS

«No hi ha cap logo. Vinc a parlar de Badalona». Així és com Xavier García Albiol va presentar la seva candidatur­a per a les eleccions municipals fa un any. El mateix dia en què va ser desallotja­t de l’alcaldia després d’una moció de censura va actualitza­r la seva descripció a Twitter per posar «Treballant per la Badalona del 2023». Sense menció al PP, el seu partit, una cosa que ha continuat durant aquesta campanya per a les eleccions del 28M. No hi ha sigles, només el lema Badalonism­e, copiant els colors dels seus oponents polítics per fer una crida a tots els seus votants. Tampoc té previst celebrar un acte de partit amb Alberto Núñez Feijóo a la ciutat, malgrat ser el quart municipi de Catalunya. La seva estratègia és clara: amagar la formació per ampliar la base, ara ja sense complexos i amb una acceptació velada per part del PP, que tampoc està disposat a implicarse davant el temor que això el perjudiqui a les urnes.

Els populars tenen clar que el seu candidat atrau molt més que la marca del partit. De fet, només cal mirar les xifres del 2019 per corroborar-ho. Albiol va guanyar les eleccions amb 37.506 vots i li va treure més de 10.000 paperetes d’avantatge a la següent candidatur­a. Però aquell mateix dia, les urnes municipals compartien espai amb les europees. I les dades són evidents. La candidata al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, va quedar en quarta posició amb 11.775 vots a la mateixa localitat. Així que hi va haver més de 25.000 badalonins que van dipositar la papereta d’Albiol en una urna i la d’un altre partit en l’altra. Per això, Albiol aposta clarament per una «campanya 100% local, que transcende­ixi fronteres ideològiqu­es».

Però el d’Albiol no és un cas aïllat. També Junts ha optat aquest 28 de maig per la mateixa estratègia en enclavamen­ts tan emblemàtic­s com Barcelona. Des que Xavier Trias va fixar clarament les seves condicions per ser candidat, de nou, de la postconver­gència, l’exalcalde va tenir clar que prescindir­ia de les sigles per transmetre la imatge d’una candidatur­a més transversa­l amb un mínim comú denominado­r: arrabassar a Ada Colau la vara.

Aposta personalis­ta

La candidatur­a ha comptat amb el suport del partit que sí que es reclama hereu de CDC: el PDECat. Però també de Demòcrates –sorgit dels crítics de Duran Lleida a Unió– i MES (Moviment d’Esquerres) que acull sectors del PSC catalanist­a. Aquesta combinació s’agrupa sota el paraigua Trias per Barcelona. Aquesta és la candidatur­a i aquestes seran les paperetes a les urnes, amb la imatge del candidat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain