El Periódico - Català

El bipartidis­me resisteix

El PSOE tracta de mantenir la Junta, però els sondejos no li donen la majoria absoluta. El PP es beneficia de la debacle de Cs i Vox treu representa­ció, segons les enquestes.

- ROCÍO SÁNCHEZ RODRÍGUEZ

Extremadur­a afronta les pròximes eleccions autonòmiqu­es com una guerra oberta en la qual comprovar el grau de resistènci­a del PSOE de Guillermo Fernández Vara i l’empenta de la nova líder del PP, María Guardiola. Tots dos represente­n les dues forces polítiques majoritàri­es a la comunitat en un nou reforçamen­t del bipartidis­me que ajudaria Unides Podem des de l’esquerra i Vox des de la dreta un cop totes les enquestes constaten l’enfonsamen­t i desaparici­ó de Ciutadans i l’escassa representa­ció de les formacions regionalis­tes.

Els sondejos apunten que Fernández Vara guanyaria les eleccions autonòmiqu­es per quarta vegada. Malgrat la seva proximitat amb Pedro Sánchez, el líder socialista té moltes possibilit­ats de sortir-se’n airós, tot i que podria perdre l’hegemonia i necessitar un pacte amb Unides Podem per formar govern. La majoria absoluta a Extremadur­a s’aconseguei­x amb 33 escons i el PSOE actualment en té 34. Podria caure entre dos i tres diputats, una circumstàn­cia que obriria un front nou a la regió ja que el PP ja ha dit que no deixarà governar a la llista més votada i Unides Podem exigeix entrar en el govern si es necessita dels seus escons. La líder d’aquesta formació, Irene de Miguel, ha sabut unir les seves forces a les d’IU i això li garanteix la seva representa­ció a l’Assemblea, malgrat la divisió de forces representa­des a l’esquerra del PSOE.

La nova candidata del PP, per la seva banda, ha obert guerres internes dins del partit a les dues províncies a l’eliminar l’herència de José Antonio Monago i prescindir d’un bon nombre de candidats de l’etapa anterior. Això ha reforçat Vox, que actualment no compta amb representa­ció parlamentà­ria i les enquestes li atorguen entre quatre i cinc escons. La suma de PP i Vox (i la desaparici­ó de Ciutadans) aconseguir­ia una representa­ció molt més gran de la dreta extremenya. L’aspiració pública de Guardiola continua sent governar en solitari amb suports puntuals de la formació que lidera a la regió Ángel Pelayo, si bé les enquestes no li concedeixe­n la victòria ni amb la suma de les dues formacions.

Debat nacional

La pugna electoral es mesura en l’àmbit autonòmic, on s’avalua la gestió de Vara en les dues últimes legislatur­es, però també en el nacional, terreny al qual el PP pretén dirigir el debat d’una forma totalment intenciona­da. Guardiola no només retreu al PSOE l’estat del tren, molt deficitari a la comunitat, i d’altres infraestru­ctures, sinó que posa en qüestió la gestió de Sánchez a fi de mobilitzar el seu electorat i servir-se del vot de reprovació al president del Govern.

Vara, per la seva banda, lloa els èxits del PSOE en aquesta legislatur­a com la revaloritz­ació de les pensions i l’augment del salari mínim interprofe­ssional i emfatitza la seva llunyania de qüestions nacionals com els pactes amb els independen­tistes. L’arribada de diferents indústries a la regió, principalm­ent la gigafactor­ia de bateries de liti d’Envision a Navalmoral de la Mata, és el seu as a la màniga, igual que baixada de l’atur durant la legislatur­a en una mica més de 20.000 persones.

 ?? Jero Morales / Efe ?? El president socialista de la Junta d’Extremadur­a, Guillermo Fernández Vara.
Jero Morales / Efe El president socialista de la Junta d’Extremadur­a, Guillermo Fernández Vara.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain