El Periódico - Català

Dos blocs davant el repte demogràfic

Els socialiste­s confien a guanyar malgrat el desgast pel clima nacional i els populars lluiten perquè la suma de les formacions de la dreta permeti un gir.

- VICENTE MONTES

Les autonòmiqu­es a Astúries mesuraran la capacitat de resistènci­a del socialista Adrián Barbón i quant és capaç el PP de rendibilit­zar l’efecte Feijóo i la caiguda de Ciutadans (Cs). Els populars presenten un candidat independen­t, Diego Canga, alt funcionari de la Comissió Europea, però les enquestes continuen col·locant el PSOE (que ha governat 35 dels 40 anys) al capdavant. La batalla electoral està en si Barbón aconseguei­x governar en solitari o, per contra, haurà d’acceptar aliances amb IU o Podem. I en si la dreta podria arribar a arrabassar-li el poder amb un acord a tres bandes (PP, Vox i Fòrum Astúries).

Astúries està immersa en un procés de transforma­ció. Després de gairebé 40 anys de caiguda de natalitat, el Principat ha baixat del milió d’habitants i pateix un envellimen­t acusat. El procés de descarboni­tzació afecta alguns dels pilars productius. La principal bandera industrial, Arcelor, projecta un profund canvi per transforma­r el procés siderúrgic en ambientalm­ent sostenible, vinculat a l’hidrogen, amb finançamen­t europeu. L’entrada en servei de l’alta velocitat entre Astúries i Madrid canvia les comunicaci­ons amb l’altiplà. I en aquest magma crema el medi rural, que pateix contínues dificultat­s i traves, la principal la falta de relleu generacion­al i el continuat degoteig de despoblaci­ó. S’hi sumen les queixes per la protecció del llop o els incendis recents.

El PSOE espera revalidar els 20 diputats, tot i que algunes enquestes apunten la pèrdua d’un. Des de fa mesos, els socialiste­s es defineixen com «el partit d’Astúries» i treuen pit de la gestió en la pandèmia. Tenen el poder territoria­l més gran (45 dels 78 municipis), però els dos principals consells, Gijón i Oviedo, no parteixen avantatjos­ament per al PSOE en les municipals. Amb tot, Barbón confia que el vot autonòmic en aquests municipis li sigui favorable. A més, els socialiste­s esperen el matalàs dels dos partits ideològica­ment més pròxims: IU (que es presenta en una confluènci­a que incorpora Més País, i va tenir 2 diputats en l’última legislatur­a) i Podem.

Fractures internes

Per la seva banda, el PP asturià ve de dues fractures internes (el 1995, quan Sergio Marqués va acabar fora del partit, i el 2011, quan Francisco Álvarez-Cascos va formar les seves pròpies sigles). No sense polèmica interna, els populars van designar per decisió de Génova Diego Canga. El seu perfil gestor, el seu coneixemen­t sobre la política europea i el desgast de Pedro Sánchez són algunes de les principals armes dels populars, a més de les incerteses econòmique­s, la crisi del camp i la falta d’oportunita­ts. La caiguda de Cs permetria per aritmètica al PP sumar als seus actuals 10 diputats els cinc de la formació taronja, però a més els populars confien a guanyar-ne un d’extra per les tensions nacionals.

Vox arriba amb expectativ­es de creixement, Cs lluita per la seva mera existència i Fòrum Astúries (que finalment va acabar expulsant Álvarez-Cascos i denunciant-lo) fia la seva fortalesa al pes que mantingui la candidata de Gijón. El resultat hauria d’assolir els 23 diputats per plantejar-se l’opció d’un tomb. Així les coses, Astúries es debat en blocs.

 ?? J. L. Cereijido / Efe ?? Adrián Barbón, l’actual president d’Astúries i candidat a la reelecció pel PSOE.
J. L. Cereijido / Efe Adrián Barbón, l’actual president d’Astúries i candidat a la reelecció pel PSOE.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain