El Periódico - Català

El G-7 anuncia sancions contra els metalls i diamants de Rússia

▶ Els líders de les grans potències occidental­s renoven el seu suport a Ucraïna, el primer dia de la cimera del Japó ▶ L’aposta passa per accentuar més l’asfíxia econòmica a Moscou

- ADRIÁN FONCILLAS

Els líders del G-7 van accentuar ahir el seu suport a Ucraïna en un conflicte sense final a la vista i en vigílies d’una contraofen­siva sobre la qual hi ha tantes expectativ­es que serà difícil no defraudar-les. També s’han compromès el primer dia de la cimera a accentuar l’asfíxia econòmica a Moscou. Per al primer punt n’hi ha prou amb les economies capitalist­es més destacades del món, però el segon és inviable sense la contribuci­ó d’un món en desenvolup­ament que conserva els llaços amb Rússia.

A Hiroshima (Japó), seu de la cimera, arribarà demà el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, programat primer per a asisitir via videoconfe­rència i confirmada la seva presència en persona després d’una intensa rumorologi­a. Zelenski, que es reserva el mediàtic colofó de la cimera, acudirà en un avió francès des de l’Aràbia Saudita, després de participar a Jidda en la reunió anual de caps d’Estat de la Lliga Àrab, penúltima etapa de la seva frenètica campanya diplomàtic­a per obtenir suports.

El comunicat conjunt publicat afirma que els membres –els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya i el Japó– faran «nous passos» per assegurar-se que l’agressió russa és un fracàs. «Això afecta les exportacio­ns de maquinària industrial, eines i altra tecnologia que Rússia utilitza per reconstrui­r la seva indústria bèl·lica», aclareix. També es limitaran les compres de metalls i diamants que engreixen les arques de Moscou.

Un problema seriós per a l’eficàcia de les sancions és l’arribada indirecta a Moscou de mercaderie­s. L’examen de les dades duaneres d’Alemanya revela un increment notori de les seves exportacio­ns als països veïns de Rússia i hi ha sospites que aquests siguin només una etapa intermèdia. Un altre problema, sense solució a la vista, és el desinterès de països com l’Índia, el Brasil i la Xina per rebaixar el comerç amb Rússia.

L’aclariment és pertinent perquè a Brussel·les creix el temor que els Estats Units perdin l’interès si Ucraïna no aconseguei­x avanços significat­ius en el camp de batalla. El seu compromís en matèria de sancions es manté incòlume. Ahir va anunciar la inclusió de 70 entitats russes en la seva llista negra de les exportacio­ns i 300 càstigs addicional­s a 300 individus i entitats que ajuden Rússia a regatejar les sancions. El Regne Unit prohibirà les exportacio­ns de diamants, coure, alumini i níquel russos. I el Canadà sancionarà desenes d’individus i companyies per proporcion­ar tecnologia bèl·lica a Moscou i violar drets humans. No van oferir novetats Itàlia, Alemanya i França, a l’espera que la Unió Europea reveli el seu pròxim paquet de càstigs.

Joe Biden, el president dels Estats Units, a més va traslladar a la resta de líders del G-7 el seu suport al pla per entrenar pilots ucraïnesos en l’ús de caces de quarta generació, entre els quals els F-16 que fa mesos que reclama Zelenski per reforçar la capacitat del seu Exèrcit. La Casa Blanca va aclarir que, en principi, la formació no es portarà a terme en territori nord-americà, sinó que tindrà lloc a Europa i que el programa podria començar «les pròximes setmanes» i prolongar-se durant diversos mesos.

La jornada va començar amb la visita dels líders al museu i memorial de la pau d’Hiroshima, aixecats per al record dels 140.000 morts per la bomba nuclear que els Estats Units van llançar fa gairebé 80 anys. També han pogut conversar amb els superviven­ts d’aquesta barbàrie, dipositari­s d’un ferri compromís per la pau i amb un discurs sense gens de rancor que torna la fe en l’ésser humà.

Recel de la Xina

La cimera és observada amb recel indissimul­at per la Xina. Una reunió internacio­nal al Japó amb els Estats Units anticipa una allau de pals. L’ambaixada a Tòquio, alertada pels «moviments negatius» de les vigílies, ha demanat que no es converteix­i l’esdevenime­nt en «un espectacle polític» contra la Xina. La premsa nacional ha sigut més bel·ligerant. Un editorial del diari Global Times emfatitzav­a les diferèncie­s entre el G-7 i la cimera a Xi’an, bressol dels famosos guerrers de terracota, amb representa­nts de cinc països de l’Àsia Central. La segona, jutjava el diari, és un exemple de sa multilater­alisme, respecte i tolerància. En la primera, en canvi, «un grup exclusiu i tancat provoca antagonism­e i confrontac­ió». «El pensament hegemònic nord-americà imposa l’elecció als països no occidental­s, i divideix un món divers en aliats, peons geopolític­s, oponents i fins i tot enemics», afegia.

Joe Biden dona llum verda al pla europeu per entrenar pilots ucraïnesos en l’ús de caces F-16

 ?? Michael Kappeler / Europa Press ?? Foto de família dels líders presents a la cimera del G-7, ahir en el memorial de la pau d’Hiroshima (Japó).
Michael Kappeler / Europa Press Foto de família dels líders presents a la cimera del G-7, ahir en el memorial de la pau d’Hiroshima (Japó).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain