El Periódico - Català

La Lliga Àrab obre les portes a la Síria d’Al-Assad amb una càlida benvinguda

▶ El dictador apareix rehabilita­t, després de 12 anys d’expulsió, amb els seus socis en la reunió de l’Aràbia Saudita, per la qual també va passar Zelenski

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

La cimera d’aquest any de la Lliga Àrab ha sigut la més excepciona­l en anys. No només ha sigut la primera que ha comptat amb la presència del rehabilita­t dictador sirià, Bashar al-Assad, després de més d’una dècada d’aïllament, sinó que també va tenir un convidat sorpresa. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va arribar ahir a l’Aràbia Saudita per adreçar-se als líders àrabs, la majoria dels quals s’han mantingut neutrals sobre la invasió russa i tenen forts vincles amb Moscou. Durant la cita regional, els mandataris àrabs van discutir sobre la situació a Síria, el conflicte al Sudan i els avenços de l’Aràbia Saudita en matèria diplomàtic­a.

Aquesta estranya presència de dos líders antagonist­es en la seva relació amb Rússia –la intervenci­ó de Moscou en la Guerra Civil siriana va consolidar Al-Assad en el poder– té firma saudita. Després de reprendre les relacions amb el seu arxienemic l’Iran gràcies a la mediació xinesa, el príncep hereu saudita Mohamed bin Salman lidera els avenços diplomàtic­s a la regió. Mentre s’allunya dels Estats Units, el conegut popularmen­t com a MBS busca un acostament regional i un rol més destacat en els canvis al món àrab. El dictador sirià va ser rebut a l’aeroport amb somriures i encaixades amistoses per part de les autoritats saudites un dia abans de la cimera que ha reunit els 22 països àrabs.

«Oportunita­t històrica»

Durant el discurs davant els líders que algun dia el van rebutjar, AlAssad va qualificar la cimera d’«oportunita­t històrica» per abordar les crisis a la regió. «Espero que marqui el començamen­t d’una nova fase d’acció àrab per la solidarita­t entre nosaltres, per la pau a la nostra regió, el desenvolup­ament i la prosperita­t en lloc de la guerra i la destrucció», va afegir. Mentre parlava l’autor de la massacre, la persecució i el desplaçame­nt del seu poble durant 12 anys de Guerra Civil, centenars de persones van sortir a protestar al nord de Síria controlat pels rebels contra la seva participac­ió en la reunió regional. «És important deixar els afers interns a la gent del país, ja que ells són els que poden gestionar més bé els seus propis afers», va insistir el mateix Al-Assad que, sense l’ajuda dels aliats a Moscou i Teheran, no hauria pogut recuperar gran part del territori.

Amb aquestes paraules, AlAssad va donar carpetada als anys d’aïllament després de recórrer l’alfombra vermella. La cimera va tenir lloc a Jiddah, una ciutat portuària de l’Aràbia Saudita. L’amfitrió va ser un dels patrocinad­ors principals dels grups armats d’oposició que volien enderrocar Al-Assad. Ara, el dictador ha sigut rebut amb tots els honors.

Ignorant Occident

L’Aràbia Saudita i la resta de països àrabs s’allunyen així de les posicions més acceptades per Occident. Els Estats Units han criticat repetides vegades la rehabilita­ció d’Al-Assad a la regió i la seva acceptació a la Lliga Àrab, però no sembla que la seva opinió hagi importat gaire. «La Lliga Àrab està molt agraïda amb el règim d’Al-Assad per ensenyar-li a tot el poble àrab una lliçó que si protestes pacíficame­nt per la llibertat i la democràcia contra un règim dictatoria­l, seràs assassinat, torturat, bombardeja­t i el règim que ho ha fet serà recompensa­t, així que ni et molestis a intentar-ho», va tuitejar la sirianocan­adenca Celine Kasem del Grup de Treball d’Emergència Sirià.

Precisamen­t durant aquesta jornada històrica, a Al-Assad li van somriure i el van saludar altres líders autoritari­s que mantenen la seva població amb mà de ferro. A la 32a cimera de la Lliga Àrab, hi van assistir el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi; el seu homòleg palestí, Mahmud Abbàs; el rei Hamad de Bahrain, el primer ministre libanès, Najib Mikati; el president de Tunísia, Kaïs Saïed, i evidentmen­t el príncep hereu saudita, MBS, entre d’altres.

Tots tenen el seu propi interès a reprendre el diàleg amb Bashar al-Assad, en concret per desferse dels refugiats sirians presents al seu territori o per acabar amb les xarxes de tràfic de drogues, sobretot de Captagon, originades en territori sirià.

A Al-Assad li van somriure líders autoritari­s que mantenen la població sota mà de ferro

 ?? Efe ?? Volodímir Zelenski, amb el príncep Badr bin Sultan bin Abdulaziz, a l’arribar a la cimera de la Lliga Àrab, ahir a Jiddah.
Efe Volodímir Zelenski, amb el príncep Badr bin Sultan bin Abdulaziz, a l’arribar a la cimera de la Lliga Àrab, ahir a Jiddah.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain