El Periódico - Català

Aigua i aliments

S’ha de planificar i prioritzar perquè l’aigua arribi als cultius

- Francesc Reguant és economista. Membre del comitè assessor d’Acatcor (Associació Catalana de Comunitat de Regants) Francesc Reguant

Hem llegit amb preocupaci­ó l’escrit Pensaments de secà de Marta Guadalupe Rivera, publicat el 13 de maig. L’esmentat article exposa correctame­nt la gravetat de la sequera. Remarca el caràcter crític de l’alimentaci­ó. Assenyala l’ús prioritari dels aliments després de l’aigua per beure. Alhora, manifesta la fragilitat de la producció d’aliments, sotmesa a una diversitat de fenòmens climàtics, accentuats en l’escenari d’escalfamen­t global. Tanmateix, l’estratègia que proposa en resposta a aquest escenari conté alguns arguments que no són correctes.

L’escenari ideal que l’autora de l’article dibuixa, si s’adoptés, comportari­a pobresa i una insuficièn­cia alimentàri­a molt greu. És absurd dir que avançar en el reg eficient provoca que augmenti la superfície regada. No, el reg eficient usa menys aigua i el que augmenta és la capacitat de produir més aliments, un dels objectius clau en un escenari amb fortes tensions en la seguretat de proveïment alimentari, tal com demostren les successive­s crisis de preus dels aliments des del 2007. És fals que la modernitza­ció dels regadius suposi un gran consum d’energia renovable. Els canals, bases i pantans són una plataforma ideal per a la producció fotovoltai­ca molt més enllà de les necessitat­s per proveir l’energia dels sistemes de reg. És fals que el regadiu «accelera l’abandoname­nt», és just el contrari. Les comarques de Ponent que van regar des del 1860 van tenir sempre un destacable creixement de la població, les que no van regar en van perdre fins a un 40%. Perdre l’objectivit­at en afirmacion­s publicades és poc adequat, sobretot en moments sensibles.

Sense aigua no hi ha aliments. I si no plou el secà és el desert del qual ens parla Ferran Canosa a Aigua a les

Cal produir els aliments que necessitem i per fer-ho cal gestionar el recurs aigua –la matèria primera per produir aliments– amb prudència i eficiència. Cal planificar i prioritzar adequadame­nt per sostenir les reserves necessàrie­s per garantir que l’aigua pugui arribar als conreus. L’aigua, tal com ha exposat fa poc el secretari general de l’ONU, António Guterres, és necessària per sostenir el nostre benestar vital, la vida natural i la nostra alimentaci­ó. Són tres prioritats clau. Tanmateix, idealitzar avui el secà, des d’una posició acadèmica, és una frivolitat i la realitat d’avui no admet frivolitat­s.

Produir aliments és una activitat complexa que, de manera ideal, ha de ser una activitat sostenible, ha de proveir aliments suficients per cobrir la demanda, ha de produir aliments assequible­s per a tothom i ha de garantir uns ingressos dignes per als productors. Aquests quatre vectors no estan alineats; per tant, la resultant que optimitzi els quatre objectius no serà la ideal des d’un sol punt de vista sinó la millor de les realitzabl­es. Aquesta complexita­t ens obliga a abandonar els dogmatisme­s i avançar vers realitats possibles. I, sens dubte, per produir aliments cal aigua gestionada eficaçment.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain