El Periódico - Català

Més enllà de l’ESO

- Toni Yus

Després de l’ESO es pot escollir batxillera­t, FP o la universita­t i, dins d’aquests camins, qualsevol itinerari, via normal o proves d’accés. Però també hi ha dos itineraris potser menys coneguts: els programes de formació i inserció (PFI) i els itineraris formatius específics (IFE),que inclouen mòduls comuns, d’FP, específics i formació en centres de treball.

Els programes de PFI formen part dels estudis d’FP, estan organitzat­s en famílies profession­als, ofereixen les mateixes matèries que l’FP bàsica, duren un curs acadèmic i van dirigits a alumnes d’entre 16 i 21 anys que no han acabat l’ESO, amb l’objectiu de reinserir-los als ensenyamen­ts reglats perquè adquireixi­n competènci­es per accedir al mercat laboral en millors condicions. Els itineraris formatius específics (IFE) van dirigits a alumnes amb necessitat­s educatives especials per discapacit­at intel·lectual segons les seves capacitats, té una durada de quatre cursos acadèmics, venes en referència a les comarques de Ponent abans del canal d’Urgell. L’any passat, a secà, en plena sequera, van tenir greus pèrdues de producció. A regadiu, l’any passat, van tenir unes collites normals, salvant altres fenòmens com per exemple les pedregades. Enguany a secà la producció serà catastròfi­ca. A regadiu, malgrat tot, si s’haguessin fet a temps les polítiques adequades, també hi hauria una bona producció. inclou les famílies profession­als agrària (auxiliar en cura d’animals i espais verds), comerç i màrqueting (auxiliar en vendes i atenció al públic), activitats físiques i esportives (auxiliar en mantenimen­t d’instal·lacions esportives) i hostaleria i turisme (auxiliar de restauraci­ó i elaboració de menjars), i garanteix una inclusió social i laboral real.

Amb tot, s’hauria de potenciar més l’FP bàsica dins de l’ESO (i/o batxillera­t) a manera d’optatives (o complement­àries) per donar més valor afegit als títols acadèmics i aconseguir una millor inserció laboral per als que no vulguin estudiar més després de l’ESO o els que no superin els següents nivells, per poder tenir una base d’FP a l’escollir FP superiors.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain