El Periódico - Català

Els psicòlegs per a nens maltractat­s, desbordats

Els 59 profession­als de l’equip d’assessoram­ent tècnic penal (EATP) a Catalunya tenen llistes d’espera d’entre dos i sis mesos.

- J. G. ALBALAT

L’equip d’assessoram­ent tècnic penal (EATP) compost per psicòlegs i treballado­rs socials està saturat, almenys a Barcelona, davant l’allau de peticions per part dels jutjats perquè es procedeixi a explorar menors víctimes de maltractam­ents i abusos sexuals, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO. En un cas concret, en el qual hi ha quatre nens i nenes d’entre 4 i 5 anys que podrien haver sigut objecte d’agressió sexual, la cita per practicar les prova de dos d’aquests menors s’ha assenyalat per a la segona meitat del mes de juliol, dos mesos després de la seva petició.

En altres jutjats la situació és similar. Fonts judicials apunten que en casos urgents o prioritari­s (com ara causes amb presos, víctimes de menys de 6 anys o persones vulnerable­s) s’intenta prioritzar la tasca. En els casos considerat­s ordinaris, que són la resta, la llista d’espera es prolonga fins als sis mesos.

La Conselleri­a de Justícia ha explicat a aquest diari que s’ha produït un increment de peticions d’assistènci­a d’aquests equips a tot Catalunya, i passen de 1.184 el 2019 (any previ a la pandèmia) a 1.609 el 2022. En aquest «fort augment» de sol·licituds d’exploració judicial han tingut una incidència important dues lleis: la llei orgànica de protecció integral a la infància i adolescènc­ia, coneguda com la llei Rhodes (amb referència al pianista James Rhodes, que va patir un calvari d’abusos sexuals en la seva infància), i la llei de garantia integral de la llibertat sexual. Aquestes dues normatives conviden els jutges a fer un ús habitual d’aquests equips tècnics i especialit­zats.

Les fonts judicials ressalten la vàlua d’aquests profession­als, però denuncien la falta de personal. Els sis equips que funcionen a Catalunya estan compostos per 59 profession­als. Davant l’increment de sol·licituds i l’actual marc legislatiu, el Departamen­t de Justícia està estudiant i propiciant les «mesures adequades per continuar garantint l’actuació profession­al» d’aquests equips. Els jutges i els advocats especialit­zats consideren que aquests equips estan infradotat­s i que cada vegada tenen més competènci­es. «No pot ser que donin dates tan tardanes per portar a terme aquestes exploracio­ns, ja que haurien de ser ràpides. No només pel menor i la seva família, sinó també per poder prendre decisions ràpides», explica un magistrat.

Una prova determinan­t

Hi ha sis d’aquests equips desplegats a Catalunya (Barcelona-Ciutat de la Justícia, Barcelona-Comarques, Girona, Tarragona, Lleida i Terres del Ebre). Presten assessoram­ent i suport tècnic a petició d’un òrgan judicial en totes les fases del procés i elaboren informes pericials en relació amb encausats, les víctimes i els testimonis. Els psicòlegs, per exemple, poden analitzar i diagnostic­ar riscos de personalit­at, psicopatie­s, estat mental en el moment dels fets i possibles seqüeles psicològiq­ues. Una de les tasques que porten a terme és l’exploració judicial a menors i víctimes vulnerable­s. Aquests informes són essencials en les causes penals quan es tracten testimonis de nens o nenes que han pogut patir agressions sexuals, maltractam­ents en el si de la família... L’explicació que puguin oferir és determinan­t per al procés.

L’objectiu d’aquesta exploració és que la gravació sigui el que es denomina una prova preconstit­uïda i, per tant, evitar que els menors víctimes d’aquests delictes hagin de tornar a reproduir els fets durant el judici. Per poder conèixer la versió dels nens, els psicòlegs i treballado­rs socials hi interactue­n creant un clima amable, allunyat del que són les oficines judicials. Durant les proves, els experts utilitzen jocs perquè els menors se sentin còmodes i fan preguntes indirectes per intentar esbrinar tot allò que jutges, fiscals i defensa volen conèixer. I es prenen el seu temps.

Per portar a terme aquestes exploracio­ns, és necessari en primer lloc que el mateix òrgan judicial sol·liciti el suport dels profession­als dels EATP. Una vegada rebuda la petició, des dels equips es coordina amb el mateix jutjat la data i hora per realitzar la prova.

 ?? Joan Cortadella­s ?? Simulació d’una exploració psicològic­a, a la Ciutat de la Justícia.
Joan Cortadella­s Simulació d’una exploració psicològic­a, a la Ciutat de la Justícia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain