El Periódico - Català

Una ‘Masterchef’ de pel·lícula

Aquesta instagrame­ra ensenya a fer «receptes màgiques» i plats de fantasia: des del pa de Lembas d’‘El senyor dels anells’ fins a la cervesa de mantega de ‘Harry Potter’.

-

A mesura que entres al pis, busques instintiva­ment amb la cua de l’ull Aragorn, el d’El senyor dels anells. Juraràs que t’has colat en una caseta de la Terra Mitjana. Allà hi ha la Carla, amb el seu vestit medieval de pel·lícula, pastant pa de Lembas, el dels elfs de Tolkien. Es veu molt rosa princesa, aire vintage de fantasia. Aquella calma atemporal dels contes de fades. Aquí un se sent en un final Disney, com els socis del Barça.

D’aquesta cuina han sortit els pastissets de llimona que devorava Sansa a Joc de trons, el pa de mel d’El Hobbit, la cervesa de mantega de Harry Potter, el suflé de formatge de La bella i la bèstia, els pastissets de Brave, els beignets de Tiana y el sapo. Ja deu superar els 73.800 seguidors a Instagram. Se n’hi sumen 200 al dia. La segueix en xarxes fins i tot l’autora best seller d’El príncipe cruel. La Carla seria la Masterchef de receptes de pel·lícula. Els seus plats fantàstics han aparegut fins i tot a The Washington Post.

Ella deuria néixer amb un pa delikatess­en sota el braç, confirmes quan et deixa provar el de pesto acabat de fer. Carla Torrents, 27 anys, «esprai multiusos», es resumeix ella. Tant et pot fer un pastís vela com pujar damunt d’una planxa de surf. Instagrame­r, creativa, autora. Treballa en una agència de publicitat, ofereix classes de pintura, ha publicat un llibre de cuina i una novel·la. «Kitchen Witch», es defineix a Instagram. Bruixa de la Cuina. Ensenya a fer «receptes màgiques de temporada» i plats de fantasia: de pel·lícules, sèries, llibres, fins i tot de videojocs. Ensenya a cuinar per Instagram, TikTok, Youtube i ben aviat reprendrà els directes de Twitch.

Cuina i màgia

@wiccancuis­ine, s’ha batejat a les xarxes. Així s’anomena la seva web i el seu llibre de receptes. «La Wicca és una tradició neopagana que es va originar al segle XX –et posa en antecedent­s–. La vaig conèixer per una amiga de la universita­t i em va agradar molt el concepte, no de bruixeria així en sentit estricte, sinó d’anar amb la natura. I vaig veure que podia ajuntar una passió meva, que és la cuina, amb la màgia». Ella sempre ha cuinat. «Sempre: la meva àvia, la meva mare i ara jo». Els seus plats instagrame­rs parteixen del concepte de «la roda de l’any», que «celebra els solsticis, els equinoccis i les festivitat­s celtes». Al juny, publicarà les seves receptes en format cartes: Kitchen Magick Card Deck. «Practicar màgia i cuinar –assegura a la seva web– són arts més relacionad­es entre si del que sembla». «Quan cuines –apunta– estàs fent un ritual». Un dels seus pròxims projectes, de fet, és una col·lecció d’illustraci­ons gastromàgi­ques: «Usos pràctics i propietats màgiques d’ingredient­s per a la màgia simpàtica a la cuina». Ha començat amb l’all. «Té molt a veure amb la protecció», detalla. Que els hi diguin als vampirs. Fa dos anys i mig que va tornar a Barcelona. «Me’n vaig anar a Àustria per un nòvio», diu arronsant les espatlles amb resignació Disney. Allà va començar el seu projecte. La primera recepta de pel·lícula que va materialit­zar a la cuina va ser un pa trenat de Nicky, la aprendiz de bruja, de Studio Ghibli. «Em va inspirar molt la pel·lícula». Fa anys que es multipliqu­en per internet: circulen a Google milions de receptes de sèries i pel·lícules, sobretot de Disney. ¿D’on les treu ella? «Improviso molt», assegura. «En totes hi poso jo els meus tocs, el meu gra de sorra per diferencia­r-les».

Amb qui sí que ha consensuat receptes ha sigut amb les autores best-sellers Cassandra Clare (Caçadors d’ombres) i Holly Black (El príncipe cruel). De fet, Black –apunta la Carla orgullosa– té el seu llibre de cuina. ¿Que per què agrada tant menjar plats de ficció? «És immersiu –respon–. A través del gust, et fiques en un altre món».

Moda històrica

Els vestits d’època amb què cuina la Carla són de Serraspina, atelier de moda històrica. És posar-te’n un i sentir-te de cop un personatge de Jane Austen. Talles la massa del pa de Lembas amb el mateix gest d’epopeia que si empunyessi­s l’espasa del rei Artús. La Bryce completa l’estampa domèstica de fantasia medieval. Així es diu la gata de la Carla, com la protagonis­ta de Crescent city, la sèrie literària de Sarah J. Maas. Una hora aquí i et venen ganes d’anar a cremar tots els teus anells a Mordor. «Hi ha gent que no fa les receptes –assegura la Carla–, però em segueixen perquè els relaxa veure-les. Ja està pensant a fer

workshops a Barcelona. Tallers de cuina de fantasia.

¿La seva recepta més fàcil? El pa de Lembas. Tot just es triguen 40 minuts: farina, llet, mantega, sucre de vainilla, canyella, sucre morè i una mica de sal. Barrejar, pastar, enfornar 20 minuts i voilà: ja la pots embolicar amb la fulla i el cordill. ¿La recepta més difícil? «La cervesa de mantega –esbufega la Carla–. Vaig haver de comprar per internet una espècie de beguda de vainilla que només venen als EUA».

A hores d’ara, la Carla acumula a Instagram gairebé 250 plats de fantasia: tant t’ensenya a fer un pastís amb la cara del Jack Skeleton de Malson abans de Nadal que el vi d’espècies de la saga literària

Una corte de rosas y espinas, un pastís de fases lunars o un pastís de bosc nevat.

Afortunada­ment, no s’ha de recórrer a ingredient­s de pel·lícula: ni cabells de bruixa ni dents d’unicorn. Tot i que, de tant en tant, s’utilitza «sang de drac». (És com anomenen unes herbes vermelles). I no –desmenteix la Carla–, les calories d’aquestes receptes no són de ficció.

 ?? Anna Mas Talens ?? Carla Torrents prepara pa de Lembas, el pa èlfic d’‘El senyor dels anells’. A sota, ja acabat, amb fulla i cordill, com a les pel·lícules.
Anna Mas Talens Carla Torrents prepara pa de Lembas, el pa èlfic d’‘El senyor dels anells’. A sota, ja acabat, amb fulla i cordill, com a les pel·lícules.
 ?? Anna Mas ??
Anna Mas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain