El Periódico - Català

Coetzee serà escriptor resident al Prado durant dos mesos

El nobel sud-africà s’impregnarà de totes les instàncies de la pinacoteca durant el juny i el juliol en un projecte impulsat pel museu madrileny i la Fundació Loewe.

- ELENA HEVIA

Les residèncie­s d’escriptors, que ofereixen als autors temps, espai i mitjans per treballar en les millors condicions, són moneda corrent en el nostre panorama cultural, però indubtable­ment cap ha tingut fins ara l’honor de comptar amb un participan­t tan estel·lar i alhora tan esquiu com el premi Nobel J. M. Coetzee. El sud-africà serà el primer autor que es beneficiar­à d’Escriure el

Prado, segons ha pogut saber aquest diari. Un projecte de Miguel Falomir, director de la pinacoteca, impulsat per aquesta conjuntame­nt amb la Fundació Loewe, permetrà a diversos escriptors internacio­nals capbussar-se no només en les obres exposades al museu, sinó també en els fons i tallers, així com en les trobades amb els especialis­tes, tècnics i restaurado­rs, i es faran un veritable bany artístic.

L’objectiu és propiciar un text literari que serà publicat per la revista Granta, primer en l’edició en castellà i posteriorm­ent en la britànica. La publicació i l’editora, la nord-americana Valerie Miles, assessoren el projecte d’àmbit internacio­nal.

Amor al castellà

Que sigui Coetzee (que té en el seu historial un Nobel i dos premis Booker) qui faci el tret de sortida a la iniciativa dona compte de l’ambició d’un projecte que portarà l’escriptor a visitar el juny i el juliol la capital madrilenya, una estada que molt possibleme­nt portarà amb la màxima discreció, atès el seu proverbial caràcter esquerp, molt allunyat dels focus i dels periodiste­s.

«L’interrogat­ori és un mitjà que no se’m dona bé. Soc massa breu en les respostes, i aquesta brevetat (sequedat) es malinterpr­eta molt sovint com a signe d’irritació o d’enuig», va explicar en una carta al seu amic Paul Auster, molt conscient de les seves aparents asprors.

El nobel ha demostrat al llarg de la seva vida, però molt especialme­nt en aquest segle XXI, una voluntat d’allunyar-se dels més reconeguts pols de poder cultural del panorama anglosaxó, com Nova York i Londres, ciutats on ha arribat a residir. Això en els últims anys s’ha traduït en una particular volença per la llengua castellana –Coetzee és un gran coneixedor de la literatura llatinoame­ricana– que l’ha portat a professar una reflexiva militància en els seus escrits a favor del Sud geopolític. Continuant aquests postulats, els seus llibres més recents han aparegut abans en castellà –concretame­nt a l’editorial argentina El Hilo de Ariadna– que en l’original anglès, pel qual mostra reticèncie­s com a «llengua de la globalitza­ció».

Tan sols un any abans de guanyar el Nobel el 2003, Coetzee es va traslladar a la ciutat australian­a d’Adelaide com a docent a la universita­t i també poc temps després va adquirir la nacionalit­at australian­a, una manera més de reivindica­r de manera simbòlica l’hemisferi Sud. I és que l’autor ha anat deixant enrere gradualmen­t la faceta com a narrador pur i s’ha anat convertint amb el temps en un pensador crític davant temes com la defensa dels animals, el vegetarian­isme i la injustícia social.

Espanya, un país que ha visitat en diverses ocasions, també ha sigut escenari recurrent per a algunes de les seves històries. Va escriure un conte titulat Una casa en España l’any 2000, en el qual explicava que s’havia comprat una vivenda al poble lleidatà de Bellpuig, a l’Urgell, on segons el relat solia passar temporades. Després de sembrar el dubte, la seva editorial espanyola Literatura Random House va acabar desmentint la dada a l’aclarir que aquesta història se circumscri­via únicament a l’àmbit de la pura ficció, tot i que amb algú tan gelós de la seva intimitat sempre hi pot haver el dubte de si l’autor realment hi va arribar a residir, d’incògnit, durant un temps. És impossible saber-ho.

Sense abandonar la geografia catalana, el seu últim treball, El polonès, aparegut l’any passat, portava la trama fins a Barcelona, on un pianista expert en Chopin és convidat per una dona de qui s’acabava enamorant. Respecte al pes de les arts a l’obra del sudafricà, compta amb moltes pàgines dedicades al cine, el ball i en especial, a la música.

La proposta d’autors residents del Prado ha previst que siguin sis en total els escriptors o escriptore­s que visitaran el museu, un a la primavera i el segon a la tardor per a cada un dels tres anys de durada del projecte. La parella d’autors selecciona­da anualment respondrà a un model d’escriptor de carrera llarga i gran reconeixem­ent i a un altre de caràcter més emergent, en períodes d’estada que variaran entre tres setmanes i dos mesos.

Seran sis en total els escriptors o escriptore­s que visitaran la pinacoteca

 ?? Tiziana Fabi / AFP ?? El premi Nobel J. M. Coetzee, fotografia­t a Roma.
Tiziana Fabi / AFP El premi Nobel J. M. Coetzee, fotografia­t a Roma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain