El Periódico - Català

De campió ferit a campió ferit

Són dos dels esportiste­s més grans de la història. Marc Márquez i Rafa Nadal, icones dels seus esports, han viscut i viuen duríssimes històries, que han posat en perill les seves carreres.

- EMILIO PÉREZ DE ROZAS

Són dues gotes d’aigua. Tots dos senten una passió descomunal pel seu esport, per competir, per donar espectacle, per fer disfrutar els seus. A tots dos els ha tocat viure, els últims anys, múltiples lesions, que haurien retirat qualsevol.

Marc Márquez i Rafa Nadal han lluitat contra les adversitat­s amb el coratge que els caracterit­za i, sobretot, amb la força de voluntat, sacrifici i mentalitat de dos campions únics. Molt pocs, o ningú, han guanyat tant i tan bé com Márquez i Nadal, per això el pilot de Cervera (Lleida), vuit vegades campió del món, ha reconegut a EL PERIÓDICO que, probableme­nt, «soc qui millor pot entendre, en aquests moments, el Rafa».

Márquez acaba de reaparèixe­r després de dos anys horribles, plens, no només de lesions sinó també d’operacions delicadíss­imes, recuperaci­ons interminab­les i una incertesa dolorosa sobre el seu futur. «Sí, jo també vaig creure que s’acabava la meva carrera esportiva, però vaig decidir operar-me un cop més del braç dret i aquí estic, lluitant de nou. Espero que el Rafa pugui fer el mateix».

«La realitat més dura»

Márquez, que acaba de reaparèixe­r, a Le Mans, amb una exhibició sense premi després d’un altre mes i mig lesionat fruit de la fractura del dit polze dret, es va estremir al sentir l’anunci de Nadal que deixarà de competir fins a l’any vinent per culpa de les lesions. «Les lesions són», reconeix Márquez, «la pitjor part de la nostra professió, la realitat més dura d’assumir per un esportista. Per això entenc, perfectame­nt, el Rafa i per això comprenc com deu estar patint i que dur que deu ser per al seu cap».

Márquez, que es prendrà ara dos o tres dies de descans, «no més», confessa que «tal com va explicar Nadal, sovint, encara que no vulguis, el cos et llança avisos i, com ha explicat el Rafa molt expressiva­ment, treu la bandera blanca i et diu ‘fins aquí, amic, fins aquí’. I t’obliga a parar.

Per sort, la meva situació es va poder solucionar posant-hi valor i operant-me, per quarta vegada, l’húmer dret, però ja havia arribat a una situació extrema. I, sí, tothom sap que vaig pensar a deixar-ho, sí», assegura el campioníss­im d’Honda.

Márquez considera que quan passes moments tan durs i incerts com els que ha viscut ell en els últims dos anys, que l’han obligat a perdre’s la meitat dels grans premis que s’han disputat, «s’ha de tenir una força mental molt gran i el Rafa la té, fa un munt d’anys que ho demostra. I paciència, molta paciència, sacrifici i fe que, amb treball, tiraràs endavant».

De vegades, acaba reconeixen­t Márquez, no s’ha de tenir pressa. «Cal recuperar-se bé i tornar a intentar-ho. El Rafa és un patidor, generós com pocs, s’ha sacrificat tota la seva vida pel seu esport i estic segur que lluitarà amb totes les seves forces per tornar. És fort, un etern campió, per això li envio molts ànims. Sé que tornarà i, quan torni, tornarem a disfrutar del seu joc, ímpetu i victòries, n’estic convençut».

Fenòmens mediàtics

Estem davant dos dels més grans esportiste­s de la història, dos fenòmens mediàtics, dues icones dels seus esports i dos atletes que han transforma­t, per la seva passió per l’esport, per la seva manera de comportar-se fora i dins de la pista, per la seva manera de pilotar i jugar a tennis, pel seu estil al plegar la moto sobre l’asfalt i la seva agressivit­at al picar la bola, els seus esports, i que han provocat l’admiració mundial. Márquez i Nadal, Nadal i Márquez, són dos atletes i exemples globals.

Tot sembla indicar que el gran repte que s’ha marcat Nadal en la seva tornada a les pistes, el 2024, no és intentar guanyar el seu 15è Roland Garros sinó aconseguir la medalla d’or als Jocs Olímpics de París, que seria, segons el seu pensament, una bonica manera de retirar-se.

Nadal suma 22 Grand Slams, 36 Masters 1000, cinc Copa Davis i dos ors olímpics. Marc Márquez, per la seva banda, compta amb vuit títols mundials, 85 victòries, 139 podis i 92 poles. Ningú, en actiu, té aquestes xifres, ningú.

 ?? Marc Márquez / Twitter ?? Márquez va acomiadar el seu dolorós 2020, incendiant-lo al seu Twitter.
Marc Márquez / Twitter Márquez va acomiadar el seu dolorós 2020, incendiant-lo al seu Twitter.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain