El Periódico - Català

Víctimes i botxins

- Arnaldo Otegi COORDINADO­R GENERAL D’EH BILDU PER JOSEP CUNÍ

En política s’aprofita tot. Un lema omnipresen­t de portes endins amb prou feines reconegut de portes enfora. Les raons són òbvies. Mai s’acceptarà l’oportunism­e com a arma perquè acosta perillosam­ent qui l’esgrimeix al populisme. Així ho exigeix el guió. Demagog sempre el contrari, mai un mateix. Com el que no té l’autèntic sentit democràtic. Assenyalan­t les actituds del rival es dissimulen, en públic, les carències pròpies.

Si tots fossin tan tolerants com reclamen d’altres, el sistema fluiria més bé i en potenciari­a els efectes positius en la societat. En canvi, el que avui es transmet és una intransigè­ncia al caire del fanatisme que convida cadascú a tancar-se a la seva bombolla a l’espera que amaini la tempesta. Però les borrasques són permanents i qualsevol llamp o tro del competidor els projecta com la santa Bàrbara protectora del càrrec, les sigles i els seus interessos venuts com a defensa pública.

En condicions normals seria inútil recordar que la campanya electoral és per renovar tots els ajuntament­s i algunes autonomies. Els ciutadans analitzen les actuacions i les propostes als seus municipis. I parlen de vivenda, turisme, cotxes, rotondes, transport, despoblaci­ó, escoles, metges, finançamen­t, atencions i abandoname­nts. Simpaties i antipaties als candidats incloses, per descomptat. És condició humana.

En el cas de les regions i ciutats autònomes, el ventall s’amplia, perquè les competènci­es són moltes i les transferèn­cies de l’Estat obliguen a administra­r amb més proximitat i eficiència. La seva capacitat de fagocitar recursos ha deixat els consistori­s a les beceroles financeres, empenyent-los a dubtoses accions immobiliàr­ies per recaptar i esmorteir els ecos de les caixes buides.

Pitjor encara si estan plenes, perquè no se’ls permet gastar. Ordre vertical.

En aquestes circumstàn­cies, al cinquè any, ETA va ressuscita­r. I amb ella, totes les mirades van virar cap a Euskadi i a l’home probableme­nt més odiat per l’Espanya infranquej­able. Arnaldo Otegi Mondragón (Elgoibar, Guipúscoa, 6 de juliol de 1958) ha alterat la campanya amb la inclusió a les llistes d’EH Bildu de 44 noms indesitjat­s, set amb delictes de sang. Malgrat condemnes i penes complertes, sembla que aquests ciutadans no mereixen la condició legal de lliures per raó moral. La polseguera els ha instat a desistir i si són elegits, possibilit­at remota en la majoria de casos, no recolliran l’acta. La fiscalia, per la seva banda, va arxivar la denúncia. Per fortuna, la legalitat vigent no té nostàlgia de la pena de mort.

La memòria al retrovisor

Otegi ha maniobrat i corregit perquè també busca vots, apaivaga ànims i competeix amb el PNB. La seva mà es nota en el text publicat pels dimissiona­ris que, malgrat ser un clar avenç, no exhibeix la contundènc­ia reclamada pels seus aliats. El penediment sempre és més lent que el tret.

Els assenyalat­s escriuen que no poden esborrar el seu passat. Addueixen que tampoc volen projectar-lo al futur. I en això coincideix­en amb les víctimes que desitgen avançar sense oblidar. Conduir fixant la mirada en l’horitzó, però amb la memòria al retrovisor, afirma Gorka Landaburu. Víctimes molestes amb l’espectacle representa­t pels que addueixen protegir-les. Com si tampoc fossin lliures i no haguessin desitjat més política i menys pistoles. Com si no es mereixessi­n més cicatriu i menys hemorràgia.

 ?? Iñaki Berasaluce / Europa Press ?? Arnaldo Otegi, líder d’EH Bildu, la llista del qual ha incendiat el debat electoral.
Iñaki Berasaluce / Europa Press Arnaldo Otegi, líder d’EH Bildu, la llista del qual ha incendiat el debat electoral.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain