El Periódico - Català

Trias aconseguei­x la gesta i Junts torna a guanyar a Barcelona: «Seré alcalde»

▶ L’aposta per l’‘ordre’ i la moderació i un perfil netament convergent van consolidar la victòria «Col·laboraré estretamen­t amb tots», va declarar el líder de la formació ▶

- FIDEL MASREAL

Xavier Trias ha triomfat rotundamen­t en la seva aposta de guanyar les eleccions municipals a Barcelona. L’exconselle­r, exdiputat a Madrid i exalcalde de 76 anys, ha aconseguit un èxit incontesta­ble per a Junts i podria recuperar el poder a la capital de Catalunya. El seu partit ho va apostar tot a l’exalcalde quan van saltar totes les alarmes fa menys d’un any per uns pronòstics nefastos. I la decisió era arriscada però triomfant: apostar per la moderació i un perfil netament convergent, pactista i antitesi perfecta, en fons i forma, de l’actual alcaldessa, Ada Colau. Una victòria que també tindrà conseqüènc­ies internes en la dialèctica entre sectors de Junts.

En una compareixe­nça amb la cúpula de Junts i de la seva candidatur­a, envoltat d’eufòria, pocs minuts abans de les 11 de la nit, Trias va proclamar: «Vaig dir que em presentava per guanyar les eleccions i ser alcalde de Barcelona. I seré alcalde de Barcelona». El dirigent postconver­gent va allargar la mà als altres partits: «Tindran un alcalde que col·laborarà estretamen­t amb tothom i intentarem fer la Barcelona millor», va remarcar, abans d’afegir a continuaci­ó que la seva prioritat serà formar govern per «fer que aquesta ciutat sigui la ciutat de tothom». Que no anem els uns contra els altres».

La direcció de Junts ha abraçat la victòria amb eufòria davant altres resultats molt pitjors del partit. I el secretari general i la presidenta, Jordi Turull i Laura Borràs, criden a una «reflexió» a l’independen­tisme acusant ERC, implícitam­ent, d’haver donat ales al PSC.

La jornada electoral anava donant bones sensacions a Junts a Barcelona, perquè els barris més propicis a Trias registrave­n una participac­ió positiva respecte als feus de l’esquerra com Nou Barris. El resultat final és excel·lent per a Trias, que en privat sempre ha defensat que la gent a Barcelona vol la sociovergè­ncia. En aquest cas podria ser al revés, tenint en compte que el PSC ha quedat segon i defensa el «canvi», una postconver­gència amb suport socialista.

El partit s’havia encomanat absolutame­nt a l’exalcalde en una decisió que feia mesos que es forjava als despatxos de la direcció de Junts. Es tractava de buscar l’antítesi de Colau. Amb Trias es venia experiènci­a i experiènci­a, s’oferia «ordre» i moderació. I tot el partit va assumir, en alguns casos amb resignació, que s’havia de cedir tot el poder a qui durant un mandat va aconseguir el que ni Josep Maria Cullell, ni Miquel Roca ni Joaquim Molins havien aconseguit: l’alcaldia de Barcelona per a l’espai convergent. Ara postconver­gent.

Trias ha fet una campanya absolutame­nt a la seva mida: centrada en els atacs a l’alcaldessa i al seu soci de govern, el socialista

Jaume Collboni, evitant la qüestió independen­tista i oferint un marc programàti­c basat en grans conceptes –lideratge, ordre, profession­alitat, diàleg– per mirar d’atrapar el vot útil anti-Colau a dreta i esquerra. L’aposta és atribuïble només a Trias, que va exigir mans lliures quan Junts el va anar a buscar. Aquesta victòria incontesta­ble de Trias serà una palanca per al sector moderat de Junts que vol girar full de la radicalita­t unilateral­ista d’una part de la formació, encapçalad­a per la presidenta Laura Borràs.

La victòria de Junts a Barcelona és una manera de compensar altres notícies més que pèssimes com la pèrdua probable de Girona, la irrellevàn­cia a Tarragona, la derrota davant el PSC a Lleida, on Junts governava amb ERC i la falta de presència a l’àrea metropolit­ana de Barcelona.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain