El Periódico - Català

Colau queda tercera i s’acomiada de l’alcaldia vuit anys després

▶ A Barcelona en Comú li queda només el complex objectiu de figurar com a soci menor en una aliança amb el PSC i ERC

- TONI SUST

Ada Colau va perdre les eleccions municipals i no podrà complir el seu objectiu de comptar amb un tercer mandat per culminar la seva obra. Va ser derrotada per Xavier Trias, l’alcalde que ella va vèncer fa vuit anys. I va perdre per dos regidors, per 11 a 9, uns 17.000 vots. El 2015, ella va guanyar Trias per un regidor (11 a 10) i prop de 17.000 vots. La del postconver­gent és la revenja somiada.

L’alcaldessa va quedar tercera, tot i que per molt poc, amb 142 vots menys que l’alcaldable del PSC, el seu primer tinent d’alcalde durant el mandat que ara acaba, Jaume Collboni, que va obtenir 10 regidors, un més que Colau i dos més que fa quatre anys. La possibilit­at que un pacte inesperat elevi Colau a l’alcaldia, com va passar fa quatre anys, sembla del tot inviable. La seva candidatur­a només ha guanyat a SantsMontj­uïc i Ciutat Vella, dos dels 10 districtes. En les seves dues eleccions anteriors, Colau es va imposar a sis districtes.

El mal menor que quedaria als Comuns, ser el soci menor d’un govern del PSC, tampoc sembla gens fàcil: requeriria no només el suport socialista, sinó també que ERC acceptés sumar-s’hi, almenys a la votació d’investidur­a. Una fórmula en què potser Colau ja no hi seria present i que ara mateix sembla complexa pel rebuig mutu de pactar entre ells mostrat per republican­s i socialiste­s.

«Un orgull»

Passada la mitjanit, Colau va comparèixe­r per afirmar que ha sigut «un orgull» ser «la primera alcaldessa de Barcelona» durant vuit anys. Però a continuaci­ó va advertir que els Comuns miraran d’aconseguir un pacte d’esquerres que impedeixi a l’alcaldable de Junts tornar a ser alcalde. «És cert que Trias ha quedat primer, però només amb 11 regidors. I les forces progressis­tes en sumem 24», va afirmar, obrint la porta a buscar un pacte que desbanqui el guanyador. «És una obligació de les forces progressis­tes interpel·lar ERC i el PSC per asseure’ns a parlar i veure si aquesta majoria de 24 regidors pot tenir una expressió de govern», va dir l’encara alcaldessa de Barcelona.

La candidata de Barcelona en Comú es queda amb nou regidors, fet que no suposa un gran retrocés en números però sí un món en les conseqüènc­ies. El 2015, va aconseguir 11 regidors. Va guanyar les eleccions, de manera inesperada, i es va convertir en la primera alcaldessa de Barcelona. El 2019 va

BARCELONA EN COMÚ

 ?? Ferran Nadeu ?? Ada Colau, ahir a la nit a La Paloma, la sala del Raval des d’on els Comuns van seguir la nit electoral.
Ferran Nadeu Ada Colau, ahir a la nit a La Paloma, la sala del Raval des d’on els Comuns van seguir la nit electoral.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain