El Periódico - Català

Maragall queda quart amb la meitat dels vots que va obtenir el 2019

▶ L’alcaldable republicà s’ofereix a Trias per integrar un govern «fort i estable» que recompongu­i la unitat sobiranist­a

- XABI BARRENA

Primer gran revés electoral d’ERC des que Oriol Junqueras i Marta Rovira es van fer càrrec del partit la tardor del 2011. El fulgurant ascens dels republican­s, que fins i tot en les seves grans decepcions, com el 21D del 2017, no van deixar de créixer, s’ha frenat en sec aquest 28M. I com a mascaró de proa d’aquesta patacada, respecte als resultats del 2019, sens dubte, els menys de 80.000 vots i cinc regidors que l’escrutini ha concedit a la llista encapçalad­a per Ernest Maragall. N’ha obtingut la meitat, en els dos camps, que fa quatre anys, convocatòr­ia en què el republicà es va proclamar vencedor. ERC torna al 2015.

El panorama a la capital catalana dibuixa una ERC com a quarta força, en el conjunt de la ciutat, però també a nou dels deu districtes. És a dir, en tots excepte a les Corts, on va ser cinquena al ser superada pel PP. L’efecte Trias ha sigut demolidor als feus republican­s del 2019, i només a Nou Barris Ernest Maragall ha derrotat l’exalcalde.

En els comicis del 2019, ERC va guanyar les eleccions a la ciutat de Barcelona, amb 160.000 vots, pels 156.000 dels Comuns, els 138.000 del PSC, els 99.000 de Manuel Valls i els 78.000 de Junts, que va veure com els seus arxirivals els duplicaven en sufragis. Una victòria consolidad­a en només tres triomfs als deu districtes: Les Corts, Gràcia i Eixample. Els papers, quatre anys després, s’han invertit.

L’oferiment

L’alcaldable, en la seva compareixe­nça al costat del president del partit, Oriol Junqueras, va asseverar que era evident «que no hem sigut capaços d’oferir una alternativ­a progressis­ta per a la ciutat i que s’ha imposat el marc de polaritzac­ió», entre Trias i Ada Colau, que «de fet», va sentenciar, «es va construir amb aquesta intenció».

Amb tot, va felicitar l’alcaldable postconver­gent i va asseverar que és a ell a qui «li correspon liderar un govern fort i estable», per si hi havia algun dubte de si ERC podia entrar en operacions matemàtiqu­es que poguessin donar l’alcaldia a un altre candidat que no fos el mateix Trias. Però el republicà va anar més enllà, i va assegurar que a ell li toca posar-se «a la disposició de la ciutat per col·laborar en aquest govern estable i fort que necessita la ciutat. Estem en condició d’oferir les nostres propostes».

Un oferiment en tota regla a Trias per negociar l’entrada republican­a al govern municipal. «És necessari recompondr­e la unitat sobiranist­a en aquest país i en aquesta ciutat». Finalment, va al·ludir a l’entrada de l’extrema dreta al consistori barceloní per asseverar que «ERC ha de contribuir a liderar activament a lluitar contra aquesta tendència i preservar la ciutat d’un risc més elevat».

ERC

PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain